Machiels pakt Gouden Koksmes met oerkreet

Machiels pakt Gouden Koksmes met oerkreet

Het Gouden Koksmes is in handen van René Machiels van restaurant Buurtjes in Ermelo. Machiels won het Nationaal Kampioen Chef-koks op de Horecava in Amsterdam. Na een aanloopje naar het ereschavot volgde een snoeiharde oerkreet.

Met een grote brul toonde Machiels zijn emotie. Secondenlang stond hij voor zijn brul verbaasd om zich heen te kijken. ‘Echt heel leuk. Niet verwacht. Vandaar die schreeuw. Man wat prachtig’, aldus Machiels een kwartiertje na afloop van het enerverende kookduel.

Simpelheid
De verbazing van de 30-jarige souschef van Buurtjes komt volgens eigen zeggen vooral vanwege zijn kooktechniek bij het NK. ‘Ik heb gelet op simpelheid en dat gecombineerd met een beetje klassiek. Vooraf heb ik gezegd: ik doe gewoon mijn eigen ding. Ik doe al enkele jaren mee aan wedstrijdkoken en heb alleen mijn eigen ding gedaan’.

Prijzen
Machiels kreeg uit handen van wereldkok Sergio Herman van Oud-Sluis een gouden medaille, de Koksgilde wisseltrofee, Het Gouden Koksmes, een geldprijs van 750 euro, een messensetkoffer van Wüsthof, een wijnproeverij, een jaarabonnement op Misset Horeca en een dinercheque ter waarde van 250 euro.

Tweede bij het Nationaal Kampioenschap Chef-koks is Ernest de Jong van ISPC in Breda geworden. Derde werd Pieter Bink van Golden Tulip Hotel Central in 's-Hertogenbosch. De kookopdracht bestond uit het à la minute bereiden van amuses en een driegangenmenu voor vier personen op basis van verse ingrediënten.