'Griekse Keuken en Japanse vullen elkaar prima aan'

'Griekse Keuken en Japanse vullen elkaar prima aan'

De Griekse keuken gecombineerd met de Japanse Keuken; ofwel East Meets West. Dat is het doel van het zes-gangendiner bij Restaurant Mazie van de jonge, gelauwerde chef Takis Panagakis. Naast zijn Griekse kookkunsten worden gasten tussen de gangen door bijgeschoold over het sushivak door Mark Vaessen (executive chef van The Harbour Group) en zijn Japanse chef kok. Na afloop van het diner krijgt iedere gast ook nog een traditionele Griekse linzensoep mee, met bijgevoegd recept.

De ene eetcultuur sluit de andere niet uit, en sterker nog; ze vullen elkaar aan. Dat is wat Takis Panagakis wilt aantonen met zijn diner, woensdag 30 maart. ‘De manier van koken is dan wel totaal verschillend, maar de filosofie die erachter schuilgaat is identiek: het draait allemaal om eenvoud in de gerechten en het gebruik van pure ingrediënten. Voedsel maakt, volgens zowel de Griekse Keuken als het Japanse gedachtegoed, wie je bent’, aldus de chef-kok van het Haagse Mazie.

Iens, Lekker, Gault Millau

Takis Panagakis werd in 1982 geboren in Athene en is de zoon van een Nederlandse moeder en een Griekse vader. Al op jonge leeftijd werkte hij bij vooraanstaande restaurants in Griekenland. Toen hij 24 was verhuisde hij naar Nederland en zette hier zijn culinaire ontwikkeling voort als sous-chef bij De Basiliek* in Harderwijk. Ook werkte hij bij het Brouwerskolkje in Overveen, onder leiding van Moshik Roth. Zijn Griekse restaurant Mazie, dat hij runt met eigenaar en gastheer Koen Cramer, staat onder meer vermeld in de Lekker en de Gault Millau en werd een paar maanden geleden verkozen tot favoriete IENS Topper 2016.