Top drie ongewijzigd in Misset Horeca Superlijst 2017

Top drie ongewijzigd in Misset Horeca Superlijst 2017

Net als vorig jaar staan De Librije, De Leest en Inter Scaldes op één, twee en drie in de Misset Horeca Superlijst 2017, de lijst waarin we elk jaar de scores van restaurants in de vier gidsen wegen. Tribeca is op plek 14 de hoogste nieuwe binnenkomer.

Elk jaar wegen we de vier restaurantgidsen Michelin, Lekker, Gault&Millau en GrootSpraak en kennen aan de scores die restaurants in die gidsen krijgen, punten toe. Zo komen we tot onze eigen lijst, de Misset Horeca Superlijst, met daarin de gemiddeld beste honderd restaurants van het land.

De top drie is ongewijzigd, met De Librije net als vorig jaar fier op één, daaronder is het flink in beweging. Ciel Bleu stijgt liefst acht plekken en komt op plek 4. Dat heeft Onno Kokmeijer vooral te danken aan zijn hogere plek in Lekker.

Jan Sobecki levert met Tribeca een knappe prestatie en komt nieuw binnen op 14. Ondanks dat zijn zaak pas sinds augustus open is, hebben alle gidsen hem meegenomen en hoog beoordeeld.

Stijgers

Rijks is een van de grootste stijgers, van 159 naar 52. Noble springt van 132 naar 91 en Bolenius van 115 naar 75. Ook zaken die vorig jaar een ster kregen, maar soms nog niet op het vizier stonden bij andere gidsen, maken flinke sprongen. Zo ging Wiesen van 134 naar 98 en Aan de Zweth van 121 naar 74.

Andersom zijn er ook sterzaken die in andere gidsen weinig hoge ogen gooien. Zo staat Strandlodge op een magere 168e plek, een plaats boven de nieuwe ster van Cucina del Mondo, dat de laagst genoteerde sterzaak is.

Dalers  

Het hoogst genoteerde restaurant zónder ster was jarenlang l'Atelier, maar die eer is nu voor La Rive, dat tot veler verbijstering de ster moest inleveren en zakte van 23 naar 46.

Andere forse dalers zijn onder meer Bridges, dat van 36 naar 83 daalde omdat Gault&Millau het nog niet aandurfde Andrès Delpeut een score te geven. Halvemaan duikelt 59 plekken tot 140, De Echoput levert liefst 113 plaatsen in.

Van een heel aantal zaken wordt afscheid genomen na dit jaar, omdat ze afgelopen jaar gesloten zijn of van concept zijn veranderd en niet meer hoog genoeg scoren in de gidsen. Al heeft Le Restaurant van Jan de Wit, dat eind dit jaar sluit en nog geen uitzicht heeft op een nieuwe locatie, wel plek 44 in Lekker. En Cottontree Mer, voorheen Seinpost, krijgt alleen nog een score in GrootSpraak.

In totaal staan nu 300 restaurants in de Misset Horeca Superlijst 2017, 24 daarvan keren niet terug in de Superlijst 2018.

Bekijk hier de top 100 van de Misset Horeca Superlijst 2017, inclusief download van de volledige lijst.