Geen financiering van de bank? 20 tips voor alternatieve financiering

Geen financiering van de bank? 20 tips voor alternatieve financiering

Veel horecaondernemers komen vroeg of laat op het punt dat er extra financiële middelen nodig zijn voor uitbreiding of voor het starten van een horecabedrijf. Ondernemers krijgen echter lastiger een bancaire lening. Er zijn echter tientallen mogelijkheden om alternatieve financiering te verkrijgen. Twintig tips op een rij.

De tips van zijn te verdelen in 3 categorieën:

  • Voorbereiden van een financieringsaanvraag
  • Waarop moet je letten
  • Vormen van alternatieve financiering

Voorbereiden van financieringsaanvraag

  1. Begin op tijd Het klinkt misschien logisch, maar regeren is vooruitzien, en ondernemen ook. Begin tijdig aan het organiseren van je financiering. Hiermee voorkom je dat je krap komt te zitten in het geval dat de financiering lang op zich laat wachten.
  2. Bepaal vooraf scherp waarvoor je een financiering zoekt Je kunt financiering zoeken, omdat je wilt investeren in je bedrijf. Maar je kunt ook financiering zoeken, omdat je verwacht een periode krap te zitten. Afhankelijk van de oorzaak van je behoefte aan financiering, past een bepaalde oplossing beter of minder goed.
  3. Korte of lange termijn? Een gouden vuistregel is dat de looptijd van de financiering ongeveer gelijk moet zijn aan de looptijd van je investering. Wil je investeren in een pand of machine, of zoek je eigen vermogen om je startende bedrijf aan de gang te krijgen? Dan kun je beter op zoek gaan naar financieringen die langer lopen. Zit je echter gewoon even krap bij kas, dan is het beter om verplichtingen aan te gaan waar je snel weer van af kunt.
  4. Hoe snel heb je het geld nodig? De tijd die nodig is om financiering te krijgen, varieert sterk. Bij sommige eenvoudiger varianten is het mogelijk om een financiering binnen een paar dagen te regelen. Bij meer complexere producten kan het een paar maanden duren.
  5. Hoe minder je hoeft te financieren, des te beter Hoe minder je hoeft te financieren, hoe beter. Stel jezelf dus telkens de vragen of je echt externe financiering wil, of het echt nodig is, en of het misschien elders goedkoper kan. Vraag dus altijd meerdere offertes op, en onderhandel altijd over de prijs.
  6. Een professionele uitstraling Ondernemers zijn vaak enthousiast en optimistisch gestemd over hun eigen bedrijf. Daar is op zichzelf niets verkeerd aan, sterker nog dit zijn onmisbare eigenschappen voor een ondernemer. Bij een financieringsvraag is het echter de kunst je te verplaatsen in partijen die het geld moeten verstrekken. Deze kijken vaak door een andere, minder rooskleurige, bril en leggen de nadruk op mogelijke risico's. Zorg er daarom voor dat je de kredietaanvraag goed voorbereid en dat u de risico's (die er altijd zijn) ook durft te benoemen. Hiermee laat je zien dat je een gezonde risicohouding hebt, en komen de sterke punten in jouw onderneming beter tot hun recht.
  7. Toets je ideeën bij een deskundige Nu je zoveel meer kunt dan bij één van de grootbanken binnenstappen, is het raadzaam om hulp te vragen bij het goed voorbereiden van je financiering. Ga eens rustig zitten met zakenrelaties en de accountant om je te laten informeren over de risico’s en kansen bij gestapelde financiering, oftewel ‘het nieuwe financieren’. Ga goed geïnformeerd op zoek, en neem de adviezen van anderen daarbij mee.
  8. De financiële prognose Voor veel financieringsaanvragen is een financiële begroting nodig. Vaak laten ondernemers die opmaken door hun accountant. Het voordeel hiervan is dat de balans, exploitatiebegroting en liquiditeitsprognose goed op elkaar aansluiten. Nadeel is dat hier nagenoeg nooit een goede onderbouwing, die door de ondernemer wordt gedragen, onder ligt. Stel zelf als ondernemer de uitgangspunten van je begroting op. Laat je indien mogelijk helpen door een financieringsadviseur om hier een sluitend financieel plan van te maken. Alleen zo krijg je een financiële begroting die een financier overtuigt en waarmee je je bedrijf ook financieel kunt sturen na financiering.
  9. Stel een financieringsplan op Op basis van de tot nu toe genoemde tips, is het relatief eenvoudig om een financieringsplan op te stellen. Hier komt onder andere in te staan hoeveel geld nodig is, waarvoor, hoeveel u zelf kunt financieren, maar bijvoorbeeld ook hoe je de financier kunt overtuigen dat de lening tijdig wordt terugbetaald.
  10. Laat je financieringsplan checken Er zijn tal van financieringsmogelijkheden, denk hierbij aan familie/vrienden, de gemeente, het UWV of bijvoorbeeld crowdfunding. Of één van deze partijen daadwerkelijk overgaat tot financiering, valt of staat uiteindelijk met hoe goed jouw plan in elkaar steekt. Voordat jij jouw financieringsaanvraag gaat indienen is het verstandig om het plan te laten checken door een onafhankelijke deskundige. Zorg bij alternatieve financiering voor een goed financieringsplan.


Waarop moet je letten?

  1. Controleer de betrouwbaarheid van de financier De financier controleert jou op betrouwbaarheid, maar vergeet niet dat andersom ook te doen. Zoek op wie de mensen achter het bedrijf zijn, zoek op recensies en ervaringen van anderen, probeer te achterhalen wat er gebeurt als je onverhoopt niet in staat bent tijdig terug te betalen. Je gaat een belangrijke relatie aan en je moet weten met wie.
  2. Let goed op de zekerheden Het is verleidelijk om alleen naar het rentepercentage te kijken. Maar minstens zo belangrijk zijn de zekerheden die financiers vragen. Soms kan het bedrijf zelf genoeg onderpand geven, soms vraagt een financier ook een onderpand uit de privé-sfeer, zoals een borgstelling of een hypotheek op je huis. Let daar goed op, en probeer bij voorkeur onderpand uit je privé-situatie te vermijden.
  3. Lees de algemene voorwaarden Tijdens de kredietcrisis bleek dat banken zomaar voorwaarden van financieringen konden wijzigen, of de financiering direct kon opzeggen. Veel ondernemers wisten dat niet, maar banken verwezen naar de kleine lettertjes. Trap niet in die val en neem de algemene voorwaarden goed door, ook bij een alternatieve financiering. Kom niet voor verrassingen te staan.
  4. Stapelen of niet? Tegenwoordig lees je weleens over stapelfinancieringen: het combineren van diverse financieringsvormen. Eigenlijk niets nieuws, want vroeger sloot je bij de bank ook een lening, lease en debiteurenfinanciering tegelijk. Wat wel anders is, is dat het nu verschillende partijen zijn die je combineert. Het kan voordelig zijn, omdat je dan een beter passende financiering krijgt, maar bedenk ook dat je direct met verschillende financiers ‘getrouwd’bent, die allemaal hun eigen reden kunnen hebben om met je in gesprek te gaan.

Alternatieve financiering

Vormen van alternatieve financiering

  1. Vergelijk diverse alternatieven Tegenwoordig zijn er meer dan 100 verschillende partijen die financiering aanbieden, maar geen traditionele bank zijn. Het voordeel is dat er veel mogelijkheden zijn. Het nadeel is dat het moeilijker is om te kiezen. Daarom is het belangrijk voordat je iets aangaat een vergelijking te maken op basis van criteria die voor jou belangrijk zijn. De Kamer van Koophandel helpt ondernemers graag met het vinden van alternatieve financiering en brengt de verschillende mogelijkheden en hun eigenschappen in kaart.
  2. Kijk naar het hele spectrum Crowdfunding is inmiddels vrij breed bekend, maar er zijn veel meer alternatieve mogelijkheden! Crowdfactoring, inkoopfinanciering, supply chain finance, business angels, voorfinanciering van subsidies, import- exportfinanciering, onafhankelijke leasemaatschappijen enzovoorts. Zorg dus voor een goed overzicht, voordat je keuzes maakt.
  3. Is uw product of dienst gebaat bij brede bekendheid? Alternatieve financiers, zoals crowdfunders, halen geld op bij een breed publiek. Dat heeft ook meerwaarde naast de euro’s: dat publiek kan ook jouw klantengroep zijn. Maak hier dus gebruik van. Maar let wel op hoe jouw bedrijf gepresenteerd wordt en op welk platform. Bij de keuze van het crowdfunding platform dat je gaat gebruiken is het raadzaam om jezelf onder andere de vraag te stellen in welke vorm crowdfunding en het bijbehorende platform een goede manier is om toekomstige klanten te werven. De vraag is of de uitingen van een platform passen bij de doelen van jouw onderneming.
  4. Komt u in aanmerking voor subsidie? De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wijst op de mogelijkheden die er bestaan om als ondernemer een subsidie te ontvangen. Vooral voor startende ondernemers of ondernemers die zich inzetten voor onderzoek en ontwikkeling bestaan er uitstekende subsidiemogelijkheden. Of u in aanmerking komt voor subsidie, ontdekt u met de subsidiewijzer.
  5. Vergeet je eigen financieringsbronnen niet Hoewel het steeds gemakkelijker lijkt te worden om alternatieve financiering voor je onderneming te krijgen, moet niet vergeten worden dat er vrijwel altijd een tegenprestatie wordt gevraagd. Vergeet daarom ook zeker je eigen mogelijkheden niet. Ook je eigen onderneming of jijzelf in privé kan een financieringsbron zijn. Ben je bijvoorbeeld in staat de marges binnen je bedrijf te verhogen of kosten te schrappen? Grote kans dat je daarmee in staat bent een flink deel van je behoefte in te vullen, zonder dat hiervoor externe financiers gezocht hoeven te worden.
Onderdeel van de collectie

Financieel

Bij het exploiteren van een horecazaak komt enorm veel kijken. Vooral op financieel gebied. In deze collectie staan tips & tricks om het rendement van je horecazaak te verhogen. Ook bevat de collectie kennisartikelen over financiering en (het voorkomen van) faillissement.