World's 50 Best: Eleven Madison Park op 1, Librije 34 , Ekkebus 24

World's 50 Best: Eleven Madison Park op 1, Librije 34 , Ekkebus 24
Jonnie en Thérèse Boer met hun Amerikaanse collega-chef Grant Achatz van Alinea in Chicago.

Eleven Madison Park is op plek 1 geëindigd van The World's 50 Best Restaurants 2017. De Nederlandse chefs Jonnie Boer van De Librije in Zwolle en Richard Ekkebus van Amber in Hong Kong eindigde respectievelijk op plek 34 en 24.

Eleven Madison Park is de grote winnaar geworden van de World's 50 Best Restaurants 2017. Het restaurant van chef Daniel Humm en restauranteur Will Guidara werd tijdens de bekendmaking van de lijst in Melbourne onthuld als de nummer 1 van de wereld. Op plek 2 staat dit jaar het Italiaanse Osteria Francescana van Massimo Bottura, het brons is voor El Celler de Can Roca uit Girona, Spanje.

Lees hier: Misset Horeca in 2016 op bezoek bij Eleven Madison Park

De Librije op 34 Richard Ekkebus op 24

Evenals in 2016, staan ook dit jaar weer twee Nederlandse chefs in de lijst. Jonnie Boer, van De Librije in Zwolle staat op 34. Dat betekent een stijging van 4 plaatsen

Richard Ekkebus moest dit jaar 4 plekken inleveren ten opzichte van 2016 en staat nu op 24 met zijn restaurant Amber in Hong Kong.
(c) The World's 50 Best Restaurants

ten opzichte van plek 38 vorig jaar.  Richard Ekkebus, van restaurant Amber in Hong Kong, stond in 2016 nog opplek 20 en staat nu op 24. Ekkebus eindigde eerder dit jaar al op plek 3 van Asia's 50 Best Restaurants. Met deze prestatie is zijn Amber opnieuw het beste restaurant van China.

Lees ook: reactie van Jonnie Boer: 'Beste 100 al gaaf'

Categoriewinnaars

Attica uit Melbourne dat op een 32e plek staat, is het beste restaurant van 'Australasië'. Eén plek hoger staat de hoogste nieuwe binnenkomer van 2017; Alléno Paris au Pavillon Ledoyen uit Parijs. Op 11 staat de snelste stijger van dit jaar, en dat is het Amerikaanse Blue Hill at Stone Barns van Dan Barber. Het beste Aziatische restaurant in de lijst is Gaggan uit Thailand op plek 7, terwijl Noord-Amerika Eleven Madison Park in New York op 1 als beste afvaardigde. Het hoogst genoteerde Zuid-Amerikaanse restaurant in 2017 is Central, uit Lima Peru van Virgilio Martinez. Uiteraard was Osteria Francescana ook het beste Europese restaurant in de lijst.

België keert terug in de lijst

Na twee eerdere noteringen in de lijst, keert het Belgische Hof van Cleve terug in de lijst op plek 50, daarmee is het 't enige Belgische restaurant in de top-50. Uit Duitsland staan Vendôme en Restaurant Tim Raue op respectievelijk 47 en 48. Onder de verliezers dit jaar onder meer gerenommeerde namen als het Zweedse Faviken, Restaurante Quique Dacosta uit Spanje, Nihonryori Ryugin uit Japan en het Zwitserse Schloss Schauenstein. Allen vorig jaar nog in de top-50, dit jaar in het tweede deel van de lijst.

Lees ook: alles over internationale topchefs

Awards voor Heston Blumentahl en Disfrutar

Tijdens de bekendmaking van The World's 50 Best Restaurants werden ook diverse individuele onderscheidingen uitgereikt. Zo werd de Sloveense Ana Ros

Heston Blumentahl ontving de Lifetime Achievement Award.
(c) The World's 50 Best Restaurants

van restaurant Hiso Franko Female Chef of the Year, ontving Heston Blumentahl de Lifetime Achievement Award en mochten de heren van Disfrutar de One To Watch Award meenemen, als aanstormend talenten. De World's Best Pastry Chef Award ging dit jaar naar Dominique Ansel uit New York uit de  VS. Septime in Parijs kreeg de Sustainable Award. De Chef's Choice Award, een onderscheiding toegekend door de collega's uit de branche, gaat dit jaar naar Virgilio Martinez van Central in Lima. De Art of Hospitality Award 2017 is uitgereikt aan El Celler de Can Roca van de gebroeders Roca uit Girona, tweevoudig nummer 1 van de lijst.

De complete Top 10 van 2017

  1. Eleven Madison Park, New York, VS
  2. Osteria Francescana, Modena, Italië
  3. El Celler de Can Roca
  4. Mirazur, Menton, Frankrijk
  5. Central, Lima, Peru
  6. Asador Etxebarri, Axpe, Spanje
  7. Gaggan, Bangkok, Thailand
  8. Maido, Lima, Peru
  9. Mugaritz, San Sebastian, Spanje
  10. Steirereck, Wenen, Oostenrijk.

The Jane van Sergio Herman op 74

Eind vorige maand werd het onderste deel van de lijst al bekendgemaakt, de nummers 51 tot en met 100. In dat deel van de lijst bevond zich ook één
Nederlander: Sergio Herman zakt in 2017 met zijn The Jane in Antwerpen van 54 naar 74.