Terras Top 100-winnaar koopt collector's item zeeheld Van Speijk

Terras Top 100-winnaar koopt collector's item zeeheld Van Speijk

Het Egmondse restaurant Van Speijk, winnaar Terras Top 100 2015, heeft een relikwie van de gelijknamige Nederlandse zeeheld weten te bemachtigen. Het betreft een deel van de jas van Van Speijk. Enkele jaren geleden werd het collector's item voor ruim 6.000 euro geveild door veilinghuis Christie's.

Luitenant-ter-zee Van Speijk werd in een klap een Nederlandse zeeheld toen hij in 1831 in Antwerpen zijn eigen schip met bemanning en al opblies. Hij deed dit om te voorkomen dat de voorraad en de bemanning in Belgische handen zouden vallen. Gezegd wordt dat Van Speijk daarbij de beroemde zin ‘Dan nog liever de lucht in’ heeft uitgesproken.

Stuk historie

Arnoud Schimmel, eigenaar van restaurant Van Speijk, is in zijn nopjes met het stukje historie dat hij aan zijn restaurant toevoegt: 'Deze buitenkans konden we niet laten lopen. Het is helemaal op zijn plek hier in het gelijknamige restaurant, pal aan zee en onder de rook van de vuurtoren J.C.J. van Speijk.' De Egmondse vuurtoren is het officiële monument dat de zeeheld postuum op zijn naam kreeg.

Prijs relikwie kapiteinsjas

Het fragment van de kapiteinsjas was sinds 2010 in handen van sloepenbouwer Van Speijk Yachts, nadat deze het via een veiling voor ruim 6.000 euro in bezit kreeg. Hoe diep Schimmel in de buidel heeft moeten tasten, laat hij in het midden. 'Maar het is minder dan de vorige eigenaar betaald heeft', aldus Schimmel.

Sinds donderdag 27 juli kunnen geïnteresseerde gasten het pronkstuk in restaurant Van Speijk bewonderen. Het Egmondse restaurant pal naast de centrale strandopgang werd twee jaar geleden tot winnaar gekroond in de prestigieuze Terras Top 100. Inmiddels zijn Arnoud Schimmel en zijn partner Alexandra Viersma toegetreden tot de hoofdjury van de Misset Horeca terrasverkiezing.

Bekijk hier de video: De grote verbouwing van Restaurant Van Speijk>
Bekijk hier het complete juryrapport van Van Speijk>
Bekijk hier de gehele Terras Top 100 2015>