Misset Horeca Superlijst 2018: top-10 flink op de schop

Misset Horeca Superlijst 2018: top-10 flink op de schop

Net als voorgaande twee jaren staat De Librije op één in de Misset Horeca Superlijst 2018, maar daaronder verandert veel. Inter Scaldes haalt met de derde ster De Leest in en staat nu op twee, en liefst drie zaken komen nieuw de top-10 binnen.

Elk jaar wegen we de vier restaurantgidsen Michelin, LekkerGault&Millau en GrootSpraak en kennen aan de scores die restaurants in die gidsen krijgen, punten toe. Zo komen we tot onze eigen lijst, de Misset Horeca Superlijst 2018, met daarin de gemiddeld beste honderd restaurants van het land.

De Librije staat nog altijd fier op één, daarachter wisselen Inter Scaldes en De Leest stuivertje op plek 2 en 3. Librije’s Zusje nadert het moederbedrijf snel en sprint de top-10 binnen naar plek 4. Daar net achter springt Tribeca van 14 naar 5, terwijl Jan Sobecki pas anderhalf jaar open is. De Lindehof klimt ook iets, naar plek 10.

In de hele top 100 staat één helemaal nieuw bedrijf: Vista in Willemstad staat ineens bij alle gidsen op de radar en komt binnen op de 84e plaats. Verder stijgt wel een heel aantal zaken de top 100 binnen.

Stijgers

Jan de Wit maakt met Le Restaurant een van de grootste sprongen, van 226 vorig jaar naar 32 nu. Na de onzekerheid (wel of niet dicht, toch op andere locatie weer open) vorig jaar hebben alle gidsen Le Restaurant nu weer hoge scores toegekend.

The White Room stijgt met het verkrijgen van de ster met 75 plaatsen naar 54, en ook Fitzgerald maakt met het behalen van de ster een sprong naar nèt binnen de top 100: op plek 94.

Dalers

Enkele restaurants die door een chefswissel de ster hebben verloren, komen we dit jaar flink lager tegen op de lijst. Bord’Eau daalt 45 plekken naar 60, Han Ting Cuisine vinden we 38 plekken lager dan vorig jaar terug op 100. O Mundo zakt zelfs net uit de top-100 tot 108.

Eigenlijk is de bescheiden 9 plekken die Da Vinci inlevert na het verlies van de tweede ster een teken dat alleen Michelin vindt dat Margo Reuten het hoge niveau niet meer haalt.

Superlijst 2018 - opvallendheden

Het hoogst genoteerde bedrijf zonder ster is La Rive op 51, het laagst genoteerde restaurant mét een ster vinden we op 180: The Duchess heeft naast de ster alleen een score in GaultMillau. Op 110 staat De Limonadefabriek, de hoogste plek voor een zaak met een Bib Gourmand, waarmee het enkele zaken met een ster achter zich laat.

Van 28 restaurants nemen we na dit jaar afscheid in de Superlijst, zij stonden er vorig jaar nog in maar hebben dit jaar in geen gids een score gehaald die recht geeft op een plek in de Misset Horeca Superlijst 2018. Daaronder sterverliezer De Bokkepruik en het gesloten Wereldmuseum.

Bekijk hier de top-1oo van de Misset Horeca Superlijst 2018, inclusief een download van de volledige Superlijst