Merlet, Bokkedoorns, Librije en drie anderen in Slag op de Schelde 2018

Merlet, Bokkedoorns, Librije en drie anderen in Slag op de Schelde 2018
Vakjury-voorzitter Sjaak Jobse, Lars Aukema, Nino Willems en Jan-Willem Berendsen. Foto: Limit Fotografie

Teams van Merlet, de Bokkedoorns, de Librije, Ratatouille Food&Wine, Elea en de Ertepeller gaan de strijd met elkaar aan tijdens Slag op de Schelde 2018. De Librije mag haar titel verdedigen op 18 juni tijdens de enige kookwedstrijd in Nederland die op het water wordt gehouden.

Het team van De Librije won in 2017 de kookwedstrijd Slag op de Schelde met een bijzondere inzending: een dessert waarin toch alle vereiste ingrediënten – waaronder producten uit de Oosterschelde -zaten. Het team bestond uit: Nino Willems, Lars Aukema en Jan-Willem Berendsen. Slag op de Schelde 2018 vindt plaats op 18 juni. Aan deze editie doen 6 toprestaurants mee met totaal 7 Michelinsterren. Het is het sterkste deelnemersveld sinds de start van de wedstrijd in 2014. Takis Panagakis won in 2017 de persprijs voor zijn gerecht Stifado van sephia/ skordalia creme /ziltige krieltjes en aspeges/ kapperblad/ vegetarische kakavia- dashi style. Zijn team bestond naarst de patron-cuisinier uit Naomi van Es en Carlijn Broeksteeg.

Voor de vierde editie van deze kookwedstrijd wisten de volgende restaurants en chefs zich te kwalificeren: titelverdediger restaurant de Librije Zwolle *** (Nino Willems), restaurant Elea Rijswijk (Takis Panagakis), restaurant de Bokkedoorns Overveen ** (Jules Wiringa), restaurant Merlet Schoorl * (Marco Helsloot), restaurant Ratatouille Food & Wine Haarlem * (Adriaan van der Zwaard) en restaurant De Ertepeller Papendrecht (Arjan Kuipers).

Ook de Wine Making Challenge vindt dit jaar weer op de boot plaats. Vorig jaar was de primeur.  Lendl Mijnhijmer won deze strijd in 2017.

Jury

De prestaties van de teams worden beoordeeld door een vakjury, waarin Dick Middelweerd (restaurant De Treeswijkhoeve**), Syrco Bakker (Pure C), Sjaak Jobse (Plat de Zélande) en Laurent Smallegange (restaurant Spetters*) zitten nemen. Sommeliers Ferdinand Tulen (restaurant Pastorale**, België) en Jens Hoogstad (restaurant Bottles) beoordelen de drank-spijscombinaties.

De persjury bestaat uit uitgever Herlinda De Clerck (Passion HI) en culinair schrijver Astrid Schreuders (AstridsTaste).

20 inzendingen

De receptuur van alle 20 inschrijvingen is blind beoordeeld door chef Rutger van der Weel van restaurant Katseveer * en Dennis Willems van de Vereniging Zeeuwse Koks (VZK) zonder te weten wie de inzender is.

Dennis Willems: ‘We waren onder de indruk van de creativiteit en het niveau van de ingezonden receptuur. Dat was dit jaar significant hoger dan afgelopen jaren en dat zien we terug in het niveau van de geselecteerde restaurants.’

Asperges en Oosterscheldeproduct

Tijdens de Slag op de Schelde koken teams onder leiding van een chef of souschef een gerecht met asperges en een product uit de Oosterschelde, waarbij zij een bijpassende drank moeten serveren. De organisatie is in handen van de VZK in samenwerking met het Zeeuwse sterrenrestaurant Katseveer, hoofdsponsor is VHC Kreko Groep.

Prijzenpakket

Naast een unieke bokaal gemaakt door de Zeeuwse kunstenares Marian van Garsel strijden de teams onder meer om een wijnreis aangeboden door Wijnkooperij De Lange, een reis naar de Warsteiner brouwerij in Duitsland, een Big Green Egg Mini-Max, messen van Wüsthof en HSS, een diner bij restaurant de Librije, abonnementen op Passion HI, pakketten Valderrama olijfolie, pakketten Black Tomato Gin, een cheque van Ecolab en custom made koksmessen van Pblk Knives en Cairo Knives.

Markt op de Schelde

Op de Denick II kunnen 200 bezoekers meereizen om de wedstrijd te volgen. Op de Markt op de Schelde laten horecaleveranciers en partners van Slag op de Schelde hun producten zien en proeven en kan er genetwerkt worden.

Geïnteresseerde horecaleveranciers en sponsoren kunnen zich nog aanmelden als deelnemer voor de markt.