Jan van Lissum start nieuw online restaurantplatform

Jan van Lissum start nieuw online restaurantplatform

Jan van Lissum start een nieuw online restaurantplatform onder de naam Proefschrift Restaurants. Het gaat volgens Van Lissum om een selectie van de betere restaurants van Nederland. Hij gaat ook eigen awards uitreiken en de restaurants rangschikken; in vier categorieën.

Jan van Lissum koppelt aan Proefschrift Restaurants tevens een jaarlijkse award-presentatie waarbij de beste restaurants per categorie beloond worden. Net als professionals die werkzaam zijn bij deze restaurants.

Het nieuwe platform wordt volgens Van Lissum – voorheen de uitgever van GaultMillau Nederland - dagelijks voorzien van nieuwe recensies en updates. Met daaraan gekoppeld een jaarlijkse award-presentatie voor de beste restaurants per categorie en professionals die er werkzaam zijn.

Proefschrift Restaurants gaat met vier categorieën werken, ingedeeld op prijs. Waar de grenzen liggen is nog niet definitief vastgesteld, laat Van Lissum Misset Horeca weten. ‘Maar een goede bistro kan een rapportcijfer 9 krijgen, en een sterrestaurant ook.’

De professionele proevers letten niet alleen op het eten, ook op beleving/sfeer, wijnbeleid, niveau van de keuken, service en de prijs-kwaliteitverhouding. ‘Als het eten fantastisch is, maar de bediening faalt, dan scoor je op Proefschrift Restaurants niet goed.’

Naast de rangschikking reikt Van Lissum ook weer prijzen uit. Zo wordt bijvoorbeeld in elk van de categorieën eind 2018 een Chef van het Jaar verkozen. Daarnaast gaat Van Lissum ook awards uitreiken aan bijvoorbeeld sommeliers en gastvrouwen/gastheren.

Online versus gedrukt

Van Lissum: ‘Gedrukte restaurantgidsen die één keer per jaar worden gepubliceerd hebben hun langste tijd gehad. De actualiteit verandert anno 2018 zó snel, dat op het moment van verschijnen (te) veel inhoud al weer geschiedenis is. De verkochte oplage van alle restaurantgidsen loopt al jarenlang terug.’

‘Terwijl er onder restaurantbezoekers volgens mij wel grote behoefte aan deskundige beoordelingen, tips, analyses en adviezen is. Maar met talloze blogs, vlogs, recensiesites en de overstelpende hoeveelheid informatie op social media, is het lastig om door de bomen het bos te blijven zien.

Proefschrift Restaurants, genoemd naar het online wijnvakblad ‘Proefschrift’, helpt de gast onderscheid te maken tussen betrouwbare, onafhankelijke informatie en als recensies ‘verklede’ promotieacties.’

‘Met Proefschrift Restaurants biedt The Wine & Food Association evenwichtig tegenwicht. Hier recenseren alleen professionals. Daarom staan op de nieuwe site alleen restaurants die écht de moeite waard zijn. Actueel en voor elk budget.’

Inspecties zijn begonnen

Proefschrift Restaurants bouwt voort op de expertise en ervaring die door het team van Van Lissum de afgelopen 12 jaar is vergaard. Het team van enthousiaste en bekwame inspecteurs met een goede relatie met tal van restaurants en restaurantprofessionals is inmiddels gestart met een uitgebalanceerde en goed onderbouwde beoordeling van alle geselecteerde restaurants.

Beoordelingen

Proefschrift Restaurants maakt een waardering gebaseerd op beleving/sfeer, wijnbeleid, niveau van de keuken, service en prijs-kwaliteitverhouding. Bij het toekennen van de cijfers wordt er rekening gehouden met het prijsniveau.

Het platform deelt de restaurants in naar vier categorieën, gebaseerd op prijs en niveau van de keuken. Waardoor een hoog rapportcijfer voor een laagdrempelige bistro niet vergeleken kan worden met een hoog rapportcijfer voor een sterrenzaak.

Een beknopte, relevante samenvatting van de recensie van het beoordeelde restaurant wordt kort na het inspectiebezoek gepubliceerd op de site van Proefschrift Restaurants. De eerste publicaties van het platform zullen direct na de zomervakantie zichtbaar worden.

Awards 5 november 2018

Op 5 november, tijdens de tweedaagse vakbeurs ‘Gastronomie-Fine Food Professional’, onthult Proefschrift Restaurants voor elk van de vier prijscategorieën de Chef van het Jaar. Tegelijk worden ook de winnaars onder sommeliers, gastvrouwen/-heren, fromagier, wijn-spijsspecialist, de wijnkaart van het jaar en het beste restaurant per prijscategorie bekend gemaakt.

Misset Horeca bij u op de deurmat?