Sterrenrestaurant Aan de Poel moet deuren voorlopig sluiten na brand

Sterrenrestaurant Aan de Poel moet deuren voorlopig sluiten na brand
Stefan van Sprang, Aan de Poel

In tweesterrenrestaurant Aan de Poel, het restaurant van chef-kok Stefan van Sprang en maître sommelier Robbert Veuger, heeft een brand gewoed. Het restaurant in Amstelveen is voorlopig gesloten. 'Eén groot drama dit', reageert Van Sprang tegenover Misset Horeca.

De brand brak op vrijdagnacht uit, zo meldt Aan de Poel op Facebook. Rond half zes vanochtend zagen omwonenden rook en vlammen bij het restaurant dat bekroond is met twee Michelinsterren.  'Ik heb gelukkig goede mensen om me heen. En ik ben heel blij dat de schade alleen materieel is en er niemand gewond is geraakt', zegt Stefan van Sprang.

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand.' Het restaurant is tot nader bericht gesloten.  Een indicatie over de duur ervan kan Van Sprang niet geven. Op de vraag of de sluiting dagen, weken of maanden gaat duren zegt hij: 'Ik heb echt geen idee. We zetten alles op alles om zo snel mogelijk weer open te kunnen gaan. We willen zo snel mogelijk weer knallen.'

Zakelijk drama

Van Sprang benadrukt nogmaals dat hij zo blij is dat niemand gewond is geraakt, zakelijk gezien noemt hij het echter wel een drama. 'Alleen vandaag al zestig gasten voor lunch en tachtig voor diner. Dit is gewoon onze drukste periode.' Voor de komende twee weken gaat het zeker om 100 gasten per dag waarvan de reservering geannuleerd moet worden. 'Dat is niet mals. Maar goed, ik ben ervan overtuigd. We gaan hier beter uitkomen.'

Oorzaak brand

Van Sprang bevestigt dat de brand vermoedelijk is ontstaan in de meterkast van het restaurant. De hal waarin die stond is volledig uitgebrand.  De buitenmuur van het sterrenrestaurant is geblakerd door de vlammen.

Toen de brand uitbrak waren geen personen aanwezig in het pand. Er zijn dan ook geen gewonden gevallen.

Over Aan de Poel

Restaurant Aan de Poel in Amstelveen bestond in oktober van het vorige jaar 10 jaar. In het afgelopen decennium vergaarden de eigenaars, chef-kok Stefan van Sprang en sommelier Robert Veuger, twee Michelinsterren. Toen Veuger en Van Sprang startten met Aan de Poel was van een mooie zaak nog geen sprake. Maître-sommelier Robbert Veuger: ‘Toen we hier aankwamen was er helemaal niets. Er was brand geweest, de bebouwing was gesloopt en het landje lag braak. Je moest echt je best doen om de potentie te zien', vertelde hij toen tijdens de viering van dat jubileum.


Recent brak ook brand uit bij sterrestaurant Ron Gastrobar in Amsterdam, het restaurant van topkok Ron Blaauw. Daar sloeg de vlam tijdens het koken in de afzuiginstallatie. Het restaurant, dat een Michelinster heeft, was gesloten op het moment dat de brand uitbrak. De ongeveer vijftien medewerkers konden ongedeerd naar buiten. Het restaurant had de deuren als gevolg van de brand voor anderhalve week gesloten.