Nederland tegen België in strijd om PalingbokAal

Nederland tegen België in strijd om PalingbokAal

Op maandag 17 september vindt een interland plaats om de PalingbokAal 2018 tussen Nederlandse en Belgische chefs. Top-teams van (sterren)chefs koken tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam in Ahoy drie gerechten, met paling als ingrediënt.

De interland om de PalingbokAal wordt georganiseerd door Gastropedia.nl en Euro-Toques, de organisatie van topkoks en restaurateurs. Zij wisten sterspelers uit de culinaire ere-divisie van beide landen naar Ahoy te halen.

De teams

Voor Nederland staan opgesteld: SVH meesterkok en Paling-patron 2018 Michel van der Kroft van t’ Nonnetje** in Harderwijk, Reinaud Kloprogge, junior sous-chef van La Rive Amstel InterContinental te Amsterdam en Marco van der Wijngaard, sous-chef van ’t Amsterdammertje*
in Loenen aan de Vecht en Euro-Toques Young Chef 2015. Kookmeester Willem Himmelreich is de coach.
Voor België treden aan: Top-chef Jo Grootaers van Altermezzo* in Tongeren, Dennis Broeckx van Under The Palmtrees (vroeger L’epicerie du cirque) in Antwerpen en Chef Nils Delvaux van Café d’O in Sint Amands. De bondscoach van België is culinair journalist Caroline Dhont.

De spelregels

De chefs koken drie amuses waarvan een met gerookte paling en een met palingsoep. Spelregels tweede helft: de chefs koken drie gerechten, met in ieder geval: Paling in t ’groen, of een variatie daarop en gebakken paling. De jury wordt voorgezeten door culinair journalist van de Telegraaf Felix Wilberink en bestaat verder uit door Chefkok Dervilla O'Flynn van Ballymaloe House in Ierland en Euro-Toques Ierland, Culinair journalist Luc Hoornaert uit België en Alex Koelewijn, palingspecialist en voorzitter Stichting Duurzame Palingsector Nederland.