De Librije start tweede Brass Boer in Zwolle

De Librije start tweede Brass Boer in Zwolle

Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle openen begin 2019 een tweede Brass Boer. Niet op Bonaire, maar in hun eigen stad Zwolle.

'Het is een idee van de Antilliaanse staf zelf', vertelt Jonnie Boer aan De Stentor. 'Het is nu laagseizoen daar, dus een deel van de staf is nu hier in de keuken en op de vloer aan het werk. Het leek hen wel wat om een Brass Boer in Zwolle te beginnen.' Naar de precieze locatie  blijft het nog even gissen. 'We zijn bezig met een pand in de binnenstad', aldus Thérèse. 'Maar daar kan altijd nog wat tussen komen.'

Brass Boer in Zwolle

Jonnie vertelt dat Brass Boer in Zwolle geen exacte kopie van Brass Boer Bonaire wordt. 'Dat kan ook niet. Daar koken we met Mahi mahi (dolfijnvis of goudmakreel, red.) die vooral in tropische wateren voorkomt. Dat zou hier dan een snoekbaars worden.' Wel wordt qua gerechten dezelfde stijl doorgevoerd. Een brasserie nieuwe stijl met onder meer  slakken en steak tartare op de kaart.

Jan Willem Berendsen, werkzaam voor De Librije en manager van Brass Boer Bonaire, vliegt dit najaar weer naar Bonaire. 'In het voorjaar komt hij de Zwolse Brass Boer opzetten', zegt Thérèse Boer.

Brass Boer op Bonaire

Brass Boer van Jonnie en Thérèse Boer op Bonaire, ontving in november 2017 de eerste gasten. Brass Boer is geen tweede ‘zusje’ van De Librije, maar eerder een exotisch ‘nichtje’. Met een naar eigen zeggen ‘wereldse, toegankelijke kaart mét de signatuur van De Librije’. En dat is te merken; de kaart telt een groot aantal ‘De Librije' klassiekers als ganzenlever met oester en de beroemde gedeconstueerde appeltaart.

Maar er zijn ook lokale invloeden terug te vinden, bijvoorbeeld in een geitenstoof, geïnspireerd op het op Bonaire populaire gerecht ‘Kabritu Stoba’ en natuurlijk in gerechten met lokaal gevangen vis als red snapper en tonijn.

Het restaurant ligt pal aan de Caribische zee. Bij de inrichting van het goeddeels in de openlucht gesitueerde restaurant zijn kosten noch moeite gespaard; de hoge ‘De Librije’ standaard is meegenomen uit Nederland.

Chefs Revolution

Jonnie en Thérèse Boer houden zondag 9 en maandag 10 september hun culinaire event Chefs (R)evolution in Zwolle. Het event vindt iedere twee jaar plaats. De driesterrenchef en zijn echtgenootorganiseren het ‘avant-garde cuisinefestival’ Chefs Revolution 2018 samen met Carola en Thomas Ruhl en het team van Port Culinaire. Op het culinaire evenement onder meer internationale topchefs, een Hillbilly Contest en een BOERenmarkt XL waar de volledige Nederlandse cuisine voor het voetlicht wordt gebracht.