Seafood Parade Amsterdam: 'Goede Vis-festival'

Seafood Parade Amsterdam: 'Goede Vis-festival'

Vis eten zonder schuldgevoel, dat is de gedachte achter de Seafood Parade van de Good Fish Foundation. Op dit festival dat zondag 16 september plaats vindt bij de Landmarkt in Amsterdam is alle vis 'goede vis'. Dat wil zeggen - de vis is ASC- of MSC-gecertificeerd of scoort Groen op de VISwijzer van Good Fish Foundation.

De Landmarkt en de Good Fish Foundation organiseren de Seafood Parade met de intentie om professionele koks en thuis-chefs te laten zien dat duurzame vis eten niet moeilijk of ingewikkeld hoeft te zijn en dat er volop keuze in duurzame vissoorten is.

'Écht duurzaam'

Duurzaamheid staat bij veel (food)festivals hoog op de agenda. Toch ziet Good Fish Foundation het vaak bij de verkoop van vis misgaan en staan er tonijn, gamba’s en zeebaars op het menu. 'De Seafood Parade is het eerste festival waar alle verkochte vis ook ècht duurzaam is.' Chef-kok John Spruit (wereldkampioen dankzij zijn stamppot met coquilles) is de gastheer van het festival en neemt een aantal van de kook- en fileerdemonstraties voor zijn rekening.

Voor kinderen is er onder andere een workshop garnalen pellen en verzorgt Fisky Petfood duurzame vis snacks voor honden. Tijdens het luisteren naar bliksem-colleges van o.a. het Marine Stewardship Council en de Good Fish Foundation kunnen bezoekers stemmen op de 5 meest duurzame visrestaurants van Nederland.

Over Goede Vis

‘Goede Vis’ is op een verantwoorde manier gekweekt (ASC-keurmerk) of gevangen (MSC-keurmerk). Voor wilde vis houdt dit onder andere in dat de soort niet wordt overbevist, er weinig bijvangst is en de bijvangst geen bedreigde of beschermde diersoorten bevat. Daarnaast veroorzaakt de vistechniek geen schade aan de zeebodem én is er een gedegen managementsysteem dat bovengenoemde kwesties reguleert.

Voor verantwoorde kweekvis geldt dat de kwekerij geen kwetsbare of beschermde natuur mag aantasten, er geen antibiotica of chemicaliën wordt gebruikt, de vis zoveel mogelijk plantaardig voedsel eet en dat de soort zich in gevangenschap kan voortplanten. Makreel, haring, mosselen en oesters zijn allemaal voorbeelden van ‘Goede Vis’ en hebben het ASC- en MSC-keurmerk en de kleur groen op de VISwijzer van de Good Fish Foundation.