Restaurant Hulscher's (her)schrijft geschiedenis

Restaurant Hulscher's (her)schrijft geschiedenis

Exact 148 jaar nadat twee broers op een historische plek op de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam een horecagelegenheid  begonnen, heeft opnieuw een Hulscher het restaurant geopend dat vernoemd is naar haar grootvaders: Hulscher's.

In 1868 kochten de gebroeders Hulscher toenmalige brouwerij ‘de Hooiberg’ van Gerard Adriaan Heineken, die aan de Stadhouderskade verder besloot te bouwen aan zijn wereldmerk. De broers besloten in samenwerking met meneer Heineken, om de brouwerij om te toveren tot een bierhuis. Behoudens het schenken van bier, konden zij het niet gelijk eens worden over de invulling van de te serveren gerechten. Vlees of vis, de broers bleken weinig eensgezind.

Op 5 september 1870 openden de gebroeders Hulscher Bierhuis ‘Die Port van Cleve’. Zij bottelden en verkochten Heineken bier dat aan de Stadhouderskade (huidige Heineken Experience) werd gebrouwen.

Hotel, bodega en restaurant

De laatste twee eeuwen deed het pand dienst als hotel. Nog weer later kwamen daar een bodega (De Blauwe Parade) en een restaurant bij. In 1996 werd Hotel Die Port van Cleve gekocht door de huidige eigenaren, de aandeelhouders van Aeon Plaza Hotels. Sindsdien heeft het gebouw verschillende structurele veranderingen ondergaan. Het monumentale pand van Amsterdam Hotel Die Port van Cleve heeft nog verschillende authentieke karakteristieken. De unieke voorkant van dit historische Amsterdamse hotel is onveranderd gebleven en heeft een monumentale status verworven.

In 2018, 148 jaar later, staan de conflicterende karaktereigenschappen van de gebroederes Hulscher centraal in het nieuw geopende restaurant. De historische tempel van Restaurant Hulscher’s staat dan ook geheel in het teken van deze contrasten, maar vooral van de onweerstaanbare vlees en visgerechten, met uitsluitend verse en eigengemaakte ingrediënten. 'We hebben er alles aan gedaan om op een subtiele manier beide broers een plekje te geven. In het restaurant dat is vernoemd naar zijn oorspronkelijke founders kan men de verschillen tussen beiden broers overal terugvinden. Uiteraard op het menu, waar een ruime keuze aan zowel vis als vleesgerechten wordt aangeboden, maar ook in de inrichting van het restaurant', aldus Maikel Stabij General Manager van Aeon Plaza Hotels.

Voor het ceremoniële gedeelte van de opening is er lang gezocht naar familie van de broers en daarin is de organisatie geslaagd. 'Wij zijn enorm trots en dankbaar dat wij het unieke verhaal van de gebroeders Hulscher met de opening van ons restaurant nieuw leven kunnen inblazen', aldus een enthousiaste Stabij.