Hotel, brouwerij en koffiebranderij in oude Tivoli Utrecht

Hotel, brouwerij en koffiebranderij in oude Tivoli Utrecht

In het voormalige poppodium Tivoli in hartje Utrecht komen een hotel, brasserie, brouwerij, een bakkerij en een koffiebranderij. Projectontwikkelaar Stadswaarde diende volgens Utrecht het beste plan in en mag het monumentale gebouw verbouwen.

Het boetiekhotel met 40 kamers zal worden gerund door Utrecht City Concepts, dat al meer hotels en restaurants in de stad heeft en met een omzet van 12,7 miljoen euro op plek 88 in de Misset Horeca Top 100 Grootste Bedrijven staat. Dit hotel komt aan de achterzijde van het complex.

De lange gang, waar op dansavonden vroeger altijd een lange rij stond, wordt helemaal doorgetrokken tot de tuin aan de achterkant. Zo ontstaat een nieuwe looproute van de Oudegracht tot aan de Springweg. Die is overdag gewoon voor iedereen toegankelijk, ‘s nachts gaat hij waarschijnlijk op slot.’

'Tivoli wordt weer teruggebracht tot wat het vroeger was: een klooster', zegt directeur van Stadswaarde Jeroen Messemaeckers tegen het AD. 'De plek waar vroeger de garderobe en de toiletten zaten, wordt omgevormd tot kloostertuin met een glazen dak.'

Ambachten en restaurants

In en rond de nieuwe ‘tuin’ komen een bierbrouwer, koffiebrander en bakker te zitten. Vier Utrechtse ondernemers, die samenwerken onder de naam 4U, gaan daar ambachtelijke producten maken die gasten ook meteen kunnen nuttigen.

De podiumfunctie blijft deels gehandhaafd in de nieuwe plannen. Het podium in de grote zaal is straks een opstap voor Utrechts talent en een plek voor Utrechtse culturele organisaties. De omvang van de grote zaal blijft intact. 'Wel geven we de ruimte een grote opknapbeurt, zodat de voormalige kloosterruimte weer zichtbaar wordt', zegt Messemaeckers.

In de zaal komt een brasserie met een klein podium. Op de verdieping boven de zaal komt een restaurant. 'We zijn nog in gesprek met de kok, maar we mikken op een restaurant met ambitie, dat voor een groot publiek toegankelijk is. Dergelijke zaken zijn er nu in Utrecht te weinig.'

Historie Tivoli

Het klooster van de Zakbroeders dateert al uit de dertiende eeuw en was decennia lang in gebruik als Gereformeerd burgerweeshuis en Spoorweghuis. Het pand aan de Oudegracht deed sinds 1968 dienst als poppodium. In 2014 ging Tivoli op in het nieuwe muziekpaleis TivoliVredenburg nabij station Utrecht Centraal.

Daarna was de oude Tivoli een tijd in gebruik als studio en creatieve broedplaats Kytopia van Colin Benders (Kyteman). Nu komen er dus een hotel van 40 kamers, brasserie, brouwerij, koffiebranderij en bakkerij in. Stadswaarde verwacht dat het vernieuwde complex eind 2020 open kan voor publiek.