Sébastian van Zuiden wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Sébastian van Zuiden wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

Nederland is een nieuwe lichting talentvolle gastvrouwen en -heren rijker in de top van de gastronomie. In restaurant Ciel Bleu vond de zeventiende editie van de prestigieuze Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) plaats.

Een competitie die al jarenlang het vak van gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers zet en het gastronomische talent van de toekomst beloont met een award. Tijdens de feestelijke ontknoping werd Sébastian van Zuiden (19) van restaurant, hotel en spa Savarin in Rijswijk (namens JRE) uitgeroepen tot winnaar. Sébastian wordt daarmee de opvolger van Liz Barents, de winnares van vorig jaar.

Al sinds 1999 maakt de organisatie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) zich sterk voor het belang van goed gastvrouw- en gastheerschap in Nederland. Over het algemeen wordt er namelijk vooral aandacht besteed aan chefs (de zogenaamde witte brigade) terwijl er voor de bediening (de zwarte brigade), die enorm kunnen bijdragen aan de restaurantervaring, nog relatief weinig aandacht is. Tijdens de finale van de Hennessy Gastvrijheidsprijs waren de rollen omgedraaid en werd in hotel Okura het vak van professioneel gastheer en gastvrouw in de schijnwerpers gezet. Jonge talenten van 18 tot en met 22 jaar toonden in een onderlinge competitie hun vakmanschap aan en kregen zo, naar een initiatief van Hennessy en de Gastronomische Samenwerkingsverbanden, de erkenning die hun vak verdient.

Jury en de prijs

De voorzitters van de Gastronomische Samenwerkingsverbanden vormden de deskundige jury: Cees Helder (voorzitter Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok), Marc van Gulick (voorzitter Alliance Gastronomique en SVH Meesterkok), Rik Jansma (voorzitter JRE Restaurants), Lex Gasseling (voorzitter NHGP en general manager bij restaurant RIJKS), Willem Kool (juryvoorzitter en Stan Huygens Journaal Telegraaf) en Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland). Zij kozen voor Sébastian van Zuiden vanwege zijn kundigheid en onovertroffen hartelijkheid. De ceremonie werd gepresenteerd door Frits Huffnagel en de prestigieuze prijs werd uitgereikt door niemand minder dan Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor de gelegenheid naar Nederland komt. De winnaar mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.

Veelomvattende kwaliteiten

Om de uitblinkers in het veelomvattende vak van gastheer- en gastvrouw te selecteren, werden de kandidaten van de NHGP dit jaar getoetst op meerdere disciplines. Want de gastheer of -vrouw is niet alleen het visitekaartje van het restaurant, maar bepaalt ook grotendeels de sfeer, weet alles van de producten en diensten die het restaurant aanbiedt, is op de hoogte van de etiquette en is zelfs in staat de wensen van de gasten in te schatten. De kandidaten vervulden eerder dit jaar middels een praktijkproef de rol van hoofdgastheer in het restaurant waar hij of zij werkzaam is. Voor de jury stelden de kandidaten een vijfgangenmaaltijd samen inclusief aperitief, wijnarrangement en koffie én de opdracht om Hennessy cognac te verwerken in één van de gangen. Tevens werd de theoretische kennis getest, middels vragen over onder meer cognac, gastheerschap, productkennis en wijnen. Tijdens de feestelijke uitreiking, bereidden de kandidaten in een informele setting en voor een select gezelschap een Hennessy cocktail.

De finalisten van dit jaar, naast Sébastian van Zuiden, waren:

  • Tessa van de Wouw (22) van restaurant de Lindehof in Nuenen (namens Les Patrons Cuisiniers),
  • Stefan Emmen (21) van restaurant Zarzo in Eindhoven (namens Allicance Gastronomique),
  • Milan Visser (20) van restaurant Parkheuvel in Rotterdam (namens Les Patrons Cuisiniers),
  • Sara Neyrinck (21) van restaurant De Librije in Zwolle (namens Alliance Gastronomique)
  • Tom Mulder (18) van restaurant Onder De Linden in Aduard (namens JRE).

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs

De oorspronkelijke Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs is in 1999 opgericht door oud-voorzitter Jaap Klosse, erelid Hans Flink van Alliance Gastronomique Néerlandaise (momenteel Alliance Gastronomique) en het cognachuis Hennessy. Inmiddels werken de belangrijkste culinaire samenwerkingsverbanden van Nederland, verenigd in Gastronomische Samenwerkingsverbanden, mee aan het initiatief: Alliance Gastronomique, JRE Restaurants en Les Patrons Cuisiniers. Het doel van de jaarlijks terugkerende wedstrijd is om het vak van de gastvrouw en gastheer meer in de schijnwerpers te zetten, ter bevordering van kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap. Sinds 2012 is de naam veranderd in de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Voor meer informatie zie Facebook, Twitter en Instagram.