Inter Scaldes bovenaan Misset Horeca Superlijst 2019

Inter Scaldes bovenaan Misset Horeca Superlijst 2019

De top 3 van de Misset Horeca Superlijst 2019 bestaat uit dezelfde namen als vorig jaar, maar de nummers één en twee hebben wel stuivertje gewisseld. Inter Scaldes staat voor het eerst bovenaan in de jaarlijkse lijst waarin we de scores van de restaurantgidsen wegen en zo de lijst met de gemiddeld beste restaurants van Nederland samenstellen: de Misset Horeca Superlijst.

Traditioneel zet Misset Horeca na het gidsengeweld de vier restaurantgidsen naast elkaar: hoe scoren restaurants gemiddeld in Michelin, LekkerGaultMillau en GrootSpraak? Voor de scores in de verschillende gidsen kennen we punten toe, en komen zo tot onze éigen lijst, de Misset Horeca Superlijst, met daarin de gemiddeld beste honderd restaurants van Nederland. Dit jaar staat Inter Scaldes voor het eerst op één, dankzij de eerste plaats in Lekker 2019.

In de top van de ranglijst zien we lichte verschuivingen, waarbij in de top 20 twee namen opvallen: Pure C maakt met de tweede ster een sprong van 20 naar 11, en Sabero, het nieuwe restaurant van Nico en Sonja Boreas, komt binnen op plek 20: alle gidsen zijn lyrisch over dit nieuwe avontuur.

Ook Bord’Eau maakt een mooie sprong van 33 plaatsen omhoog, van 60 naar 27, omdat het restaurant kort na het aantreden van Bas van Kranen vorig jaar even geen score in GrootSpraak had. 

Nieuwbakken sterrestaurants als De Loohoeve (+66 plaatsen) en O&O (+72 plaatsen) schieten natuurlijk omhoog in de lijst, en met vier nieuwkomers in de lijst van de beste 100 (naast Sabero ook 212 op plek 41, Olivijn op 75 en Bougainville op 94) is er veel ‘vers bloed’ in de Superlijst.

Maar ook zaken die geen ster kregen, kunnen flink stijgen. Zo sprong Meliefste van 131 naar 78, afgezien van Michelin zijn de gidsen enthousiast.

Sterverlies

Andersom zakken ook zaken ver terug, veelal door sterverlies. Zo zakt bijvoorbeeld Cordial van 23 naar 52, Avant-Garde van 39 naar 76 en Élevé van 55 naar 93. En HFSLG, vorig jaar nog als De Hoefslag op plek 28, tuimelt 78 plaatsen naar beneden tot buiten de top 100. Ook Château Neercanne zakt door het sterverlies buiten de top 100, waar het Limburgse kasteel vorig jaar nog op plek 71 stond.

Het hoogst genoteerde restaurant in de Misset Horeca Superlijst 2019 zónder ster van Michelin is op plek 51 La Rive in Amsterdam, dat tot ieders verbazing in 2017 de ster verloor. Andersom is het laagst genoteerde restaurant mét een ster Strandlodge in Winterswijk, dat op 175 staat. Ondanks de onverwachte ster in 2016, krijgt de zaak nauwelijks waardering in de andere gidsen.

Sluitingen

Wat ook opvalt in de Superlijst dit jaar is het grote aantal sluitingen. In het post-crisis tijdperk zou je niet verwachten dat 17 zaken uit de lijst van 2018 het afgelopen jaar gesloten zijn of aangekondigd hebben binnenkort te sluiten. In een aantal gevallen betreft het een verhuizing en naamswijziging, zo luidt de sluiting van Bretelli in Weert en Schulten Hues in Zutphen slechts een nieuw begin in (Marrees en Graphite), maar we zien ook bekende namen vertrekken als Bordewijk en Halvemaan.

In totaal nemen we na dit jaar van 31 zaken afscheid. Naast de 17 sluitingen krijgen 14 zaken geen score meer in de Superlijst. Daaronder ook Le Garage en Zheng, het voormalige Han Ting.

Bekijk hier de Misset Horeca Superlijst 2019, inclusief download met de volledige lijst met ruim 300 restaurants en alle scores