Rocco Veenboer verkoopt Amsterdamse Lloyd Hotel

Rocco Veenboer verkoopt Amsterdamse Lloyd Hotel
Rocco Veenboer, oprichter van Technolabel Awakenings en voormalig eigenaar van Lloyd Hotel - Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

Rocco Veenboer heeft Lloyd Hotel in Amsterdam verkocht voor 44 miljoen euro aan Cedar Capital. Rocco Veenboer is bekend als oprichter van house & techno-evenement Awakenings. In 2016 kocht hij voor 18 miljoen euro de bakstenen van het Amsterdamse Lloyd Hotel. Een jaar later voegde hij daar ook de exploitatie van het hotel aan toe.

Veenboer nam het hotel over van de oprichters Gerrit Groen, Suzanne Oxenaar (artistiek directeur) en Otto Nan (zakelijk directeur).

Rocco Veenboer is bekend als oprichter van house & techno-evenement Awakenings, dat jaarlijks 150.000 bezoekers verwelkomt. Hij heeft een speciale connectie met het gebouw. Jan Veenboer, zijn oom, was begin jaren tachtig directeur van de jeugdgevangenis, die in 1989 sloot. ‘Suzanne en Otto hebben het rijksmonument uiteindelijk de bestemming gegeven die het verdient', zei hij daar toen over.

Verkoop Lloyd Hotel

Tegenover Het Parool bevestigt Veenboer nu dat hij het hotel heeft verkocht.  'Uit zelfbescherming. We liepen op persoonlijk vlak tegen grenzen aan, mijn vrouw, maar vooral ikzelf. Het bleek toch moeilijk als perfectionist zowel directeur van het Lloyd te zijn als van Awakenings. Dan zit je zo aan de zeventig uur per week.' Hij vervolgt: 'Ik liep vast qua uren. Ik heb twee dochters van 5 en 7. Ik wil niet eindigen als de man die het vlees snijdt.' Toen de zorg voor zijn inmiddels overleden moeder erbij kwam, zette hij zijn familie op één. 'Daarna kwam Awakenings en dan het Lloyd; het hotel zou het eerste zijn geweest dat ik zou gaan verwaarlozen.'

De balans werd opgemaakt. 'We zaten nog niet eens op de helft. We waren van 3 sterren naar 3,5 gegaan. Maar om naar vier te komen, is nog eens een klus van anderhalf jaar. Dat zagen we niet meer zitten.' Veenboer besloot zelf te gaan praten met partijen die in Amsterdam iets met hotels doen wat hen aansprak. 'We vonden er drie, zijn gaan zitten, gaan praten. Met eentje werd het exclusief. Ik had de bakstenen kunnen houden en de exploitatie verkopen. Maar ik zit niet graag op de achterbank, ik wil aan het stuur.' En dus verkocht hij zowel de stenen als de exploitatie.

Over de verkoop van 44 miljoen zegt hij: 'Ik kan niet ontkennen dat we er goed uitkomen. Maar we hebben er ook geld in gestoken. Het was nooit de bedoeling dat we gingen poetsen om snel door te verkopen. Ik dacht echt dat het iets blijvends was. Ik kijk er met goed gevoel op terug. Maar verkoop is het juiste.'

De kopende partij, het Britse Cedar Capital, heeft een hotelportfolio van ruim drie miljard euro. In Amsterdam is bijvoorbeeld het Kimpton De Wit ook van deze club.

'Ik zit hier forever in'

Foto: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency

'We zijn nu 11 maanden verder, ik denk dat ik nog nooit zo hard gewerkt heb', zei hij begin dit jaar in een interview met Misset Horeca. 'We gingen meteen vol in de verbouwing: terras, restaurant, gangen, entree, kantoren, voorbereiden van de kamers die we nu gaan doen… en ik kwam net uit een verbouwing thuis die 10 maanden had geduurd.’ Na overname van de stenen van woningcorporatie De Key ontdekte Veenboer dat het pand niet al te best was onderhouden, hij moest direct fors investeren. ‘Als eerste heb ik de muren gevoegd, er kwam vocht door de muren heen, er moest nieuw zink op het dak. En mijn handen jeukten steeds harder om ook de binnenkant aan te pakken. Dat kon zodra hij ook de hotelexploitatie bezat.’ Het directeurschap bij Awakenings is een fulltime baan, met elke maand een groot feest en een jaarlijks tweedaags festival. Als hoteleigenaar heeft hij er een fulltime baan bij. ‘Ik rij vanuit Bergen, waar ik woon, vóór de spits naar Amsterdam. Ik ben dan eerst hier, een hotel start nou eenmaal ook vroeg. Dan ga ik aan het eind van de ochtend naar Awakenings, die scene begint wat later, en dan weer naar Lloyd. Dan eet ik hier en rij na de spits naar huis. Ik zit hier forever in, het lijkt me sterk dat ik Lloyd hotel ooit weer wegdoe', zei hij toen.

CV Rocco Veenboer

Loopbaan
Tijdens zijn studie Culturele Antropologie rolt Veenboer de partyscene in en richt in 1997 Awakenings op, waarmee hij sindsdien over de hele wereld succesvolle technofeesten organiseert.

In 2014 verkoopt hij Awakenings voor €15,5 miljoen

In 2016 koopt Veenboer voor €18 miljoen het pand van Lloyd hotel, ruim een jaar later ook de exploitatie.

In augustus 2019 verkoopt hij het hotel voor 44 miljoen euro aan Cedar Capital.