Martin Kruithof** draagt met kinderen bij aan World Cleanup Day

Martin Kruithof** draagt met kinderen bij aan World Cleanup Day

Martin Kruithof, tweesterrenchef van restaurant De Lindenhof in Gierhoorn, nam afgelopen weekend acht kinderen mee op een schooltripje waarbij zwerfafval werd opgeruimd. In een bootje vertrok het gezelschap natuurgebied De Wieden in om naar plastic te vissen.

Dat meldt De Steenwijkercourant. Een gezelschap van acht kinderen uit klas 7 van de Gieterse lagere school voeren met de tweesterrenchef het natuurgebied in. Om de kinderen bewust te maken van het belang om de natuur schoon te houden, legde Kruithof ook uit hoe hij in zijn restaurant omgaat met het scheiden van afval. Aansluitend werd in zijn groenten- en kruidentuin ingrediënten geplukt waarvan soep werd bereid. ‘Van plastic soep naar groentensoep’, aldus Kruithof. Kruithof ging samen met de kinderen in de biologische moestuin de producten bij elkaar zoeken voor de soep. Regelmatig gaat Kruithof met gasten per boot de natuur in. Het afval wat hij deze zijn tochten in het water tegenkomt baart hem zorgen. Reden om in te haken op World Cleanup Day.

World Cleanup Day

Deelnemers aan de World Cleanup Day hebben zaterdag in heel Nederland zeker 78.000 stuks zwerfafval opgeruimd. De opruimactie is onderdeel van een wereldwijde dag om zoveel mogelijk afval op te ruimen. De Plastic Soup Foundation maakte de totale opbrengst zondag bekend.

Het meest gevonden afval was dit jaar het blikje, gevolgd door snack- en snoepverpakkingen, flesjes, zakjes en sigarettenpeuken, die vorig jaar nog aan kop stonden. Meer dan 60 procent van het geregistreerde afval is van plastic. Op grote afstand volgen metaal en papier. Blikjes van Red Bull nemen onder de merken de eerste plaats in, daarna komen Heineken, McDonald's en Marlboro.

In meer dan 160 landen deden zaterdag miljoenen mensen mee aan World Cleanup Day. In Nederland werd de dag voor de tweede keer georganiseerd.