'1,5 meter blijft ook na versoepelingen knellen'

'1,5 meter blijft ook na versoepelingen knellen'

De voorzorgmaatregel van 1,5 meter afstand blijft de belangrijkste knelpunt ook als het kabinet deze week de geplande versoepelingen voor restaurants, hotels, cafés en sportscholen definitief maakt. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hoopt daarom op extra versoepelingen.

Daarbij moet onder meer gedacht worden aan het laten vallen van de eis van 1,5 meter afstand voor terrassen.Dat zou voor veel ondernemers een verschil maken, laat directeur Dirk Beljaarts van KHN weten aan het ANP.

'Wij verwachten dat 1,5 meter van toepassing blijft. Daardoor bieden de nieuwe versoepelingen weinig echte verbetering,' aldus Beljaarts.

Hij legt uit dat ongeveer 75 procent van de horecazaken klein zijn, waar nog voor de epidemie zo'n twintig tot dertig mensen in pasten. 'Nu mogen er misschien zeven mensen naar binnen', schat de directeur in.

De versoepeling van het maximale aantal klanten van dertig tot honderd, wat aanstaande woensdag naar verwachting van KHN aangekondigd wordt, brengt voor die ondernemers geen verandering.

'Economische winterslaap'

Veel horecaondernemers hebben dringend duidelijkheid nodig over hoe en wanneer verdere versoepelingen komen, aldus de brancheorganisatie. KHN kreeg de afgelopen week honderden bezorgde ondernemers aan de lijn, die overwegen om hun zaak voor altijd te sluiten.

horecaondernemers regels afstand
Een terras in Zwolle waar stoelen op voldoende afstand staan.

'Ze zijn nu allemaal in een economische winterslaap. Met perspectief houd je de hoop vast dat er een einde aan komt', aldus de directeur van de branchevereniging. Ook toezeggingen over financiële steun zouden de ondernemers meer vertrouwen in de toekomst geven, aldus KHN.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.