W Hotel krijgt gelijk van rechter in geschil over huurkorting

W Hotel krijgt gelijk van rechter in geschil over huurkorting
W Hotel Amsterdam

Het W Hotel in Amsterdam hoeft vanwege de coronacrisis voorlopig niet het volledige maandelijkse huurbedrag aan de vastgoedeigenaar te betalen. Dat heeft de voorzieningenrechter besloten.

Het W Hotel zit aan de Spuistraat in Amsterdam en telt 238 kamers verspreid over twee panden aan weerszijden van de straat. Het herbergt tevens sterrestaurant The Duchess, en eetgelegenheden The Butcher en Mr. Porter. Het hotel krijgt door deze uitspraak een huurkorting van bijna 2 miljoen euro. Dit meldt AT5.

Het hotel van EHPC  betaalt aan de verhuurder een bedrag van ongeveer 580.000 euro per maand. Het merk W is overigens van Starwood/Marriott.

Met ingang van 1 oktober 2020 zou het huurbedrag stijgen naar ruim 830.000 euro. Het hotel betaalt daarnaast ook nog een percentage van de omzet aan de pandeigenaar. Het vastgoed werd in 2017 verkocht voor 260 miljoen euro aan de Duitse beleggingsmaatschappij Deka.

Vanwege de coronacrisis waren de restaurants in het W hotel en het wellness center met zwembad op last van de overheid van 15 maart tot en met 31 mei gesloten voor externe gasten. Het hotel besloot zelf om helemaal te sluiten.

Sluiting is redelijke beslissing

Volgens de voorzieningenrechter was de sluiting een redelijke beslissing van het hotel, en een rechtstreeks gevolg van de de coronacrisis. Inmiddels zijn het hotel en de restaurants weer open, maar de omzet blijft nog achter.

De verhuurder wil dat het hotel zich houdt aan de betalingsverplichting. De voorzieningenrechter oordeelt dat de coronacrisis moet worden aangemerkt als een ‘onvoorziene omstandigheid en dat het financiële nadeel van corona over partijen moet worden verdeeld’.

Hotel huurkorting

Het W Hotel mag een deel van de huurprijs opschorten, op voorwaarde dat zij op korte termijn een bodemprocedure start.

Voor het tweede kwartaal van dit jaar komt de huurkorting voor het W hotel uit op 50 procent, over het derde kwartaal van 2020 voor 40 procent en over het vierde kwartaal van 2020 op 25 procent. In totaal hoeft het hotel bijna twee miljoen euro minder huur te betalen.

De rechter deed al eerder uitspraken in huurconflicten die te maken hebben met de corona crisis.