No Rules, In the City en café Zwart (deels) dicht om corona

No Rules, In the City en café Zwart (deels) dicht om corona

Bij No Rules, café Zwart en café In the City in Amsterdam zijn vorige week coronabesmettingen geconstateerd, zo meldt de gemeente Amsterdam. De besmettingen zijn in beeld gekomen tijdens het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert.

Bij In the City op het Kleine-Gartmanplantsoen gaat het om tien besmette personen van wie herleid is dat ze er waren, bij No Rules op het Marie Heinekenplein om vier. Bij café Zwart op de Dam werkte een personeelslid een aantal dagen terwijl deze persoon klachten had. Later testte deze positief op Covid-19. Een bron- en contactonderzoek is inmiddels gestart.

Won Yip: 'personeel gevraagd mondkapjes te dragen'

Won Yip van café Zwart op de Dam reageert op de besmettingen tegenover Misset Horeca: 'We hebben alle maatregelen getroffen en doen er alles aan om een tweede lockdown te voorkomen. In dit geval ging het om een personeelslid met klachten die heeft doorgewerkt. Ik weet natuurlijk niet of die het thuis, of op zijn werk heeft gekregen. Het enige wat ik tegen personeel kan zeggen: 'blijf thuis als je klachten hebt'. ' Zes werknemers zitten nu thuis in quarantaine. Yip heeft gevraagd of zijn medewerkers gevraagd om vanaf nu een mondkapje te dragen. 'Daarmee roep ik horeca Nederland niet op om dat ook te gaan doen. Het is een keuze die wij zelf hebben gemaakt, wellicht is het alleen de schijnveiligheid.' Yip zegt te begrijpen dat horecazaken door de gemeente bij naam en toenaam worden genoemd. Maar er is ook een andere kant. 'Wanneer uit een bron- en contactonderzoek sprake blijft van een besmetting in een trein, of supermarkt, dan wordt dat niet genoemd.'

De binnenruimte van Café Zwart gaat vijf dagen dicht, maar het terras blijft open. Recente bezoekers van de horecazaken met klachten worden geadviseerd zich te laten testen. In the City gaat vrijwillig twee weken dicht.

Bar gesloten bij No Rules

No Rules - het nieuwe restaurant van Michel Pais, Jacob Jan Boerma, Bram van Es en Benjamin van Roekel -  sluit het bargedeelte voor twee weken, maar houdt het restaurant en het terras open.

Bargedeeltje No Rules

'Dit was echt schrikken. Dit is waar iedere horecaondernemer bang voor is', vertelt Michel Pais. 'We werden gebeld door twee gasten dat zij positief waren getest. Ze bleken een lichte vorm te hebben. Daarop hebben we alle protocollen doorlopen, onder meer door iedereen intern op de hoogte te stellen.' Later kregen we bericht van de GGD dat nog twee personen positief waren getest.' Het personeel heeft zich daarop ook laten testen, met gelukkig een negatieve uitslag. In overleg met de GGD werd besloten het bargedeelte dicht te gooien.' Het feit dat de gemeente een persbericht de deur uit deed, waarin de horecabedrijven bij naam worden genoemd, voelt voor Pais als onrecht. 'No Rules vormde geen besmettingshaard. We hielden ons keurig aan de regels. Hebben nooit een waarschuwing gehad. De NS wordt ook niet stilgelegd bij een besmetting. Het voelt nu alsof we aan de schandpaal worden genageld.'  Pais vertelt energie te krijgen van de steunberichten van de gasten. 'Dat zijn er echt heel veel. Op de avond zelf hebben we drie annuleringen gehad, maar dat zijn beslissingen die in the heat of the moment zijn genomen.' Vooralsnog gaan de medewerkers van No Rules geen mondkapjes dragen. 'Wel hebben we extra schermen geplaatst. 'We houden de situatie nu nauwlettend in de gaten en staan voortdurend in contact met de geboden. Waar nodig treffen wij aanvullende maatregelen.'

No Rules had de deuren pas recent geopend. Een makkelijke start had het restaurant niet. Vanwege de opening in de coronacrisis kon het restaurant geen aanspraak maken op de NOW-regeling. Daarom moest het bedrijf destijds afscheid nemen van het merendeel van haar personeel.