Utrecht krijgt nieuw hotel bij Nijntje Museum

Utrecht krijgt een nieuw hotel naast het Nijntje Museum en het Centraal Museum. Het 'museumhotel' krijgt 84 themakamers van Utrechtse iconen zoals Rietveld en de Stijl. Het Centraal Museum zal (wisselende) exposities in het hotel houden, dat aan de achterzijde van het Nijntje Museum komt.

Het museum over het wereldberoemde konijn van Dick Bruna krijgt tegelijkertijd een uitbreiding, een wens die al jaren door het museum wordt gekoesterd. Hierdoor kunnen jaarlijks meer mensen de culturele instelling bezoeken. Ook komen er een bezoekerscafé (120 m2) en een theaterzaal. De gemeente heeft dinsdag 8 december groen licht gegeven voor de bouwplannen.

Dit wordt mogelijk omdat zorginstelling Altrecht in de Lange Nieuwstraat een deel van haar panden heeft verkocht. Op het binnenterrein en de binnentuin van een van deze panden (nummer 237) wil de ontwikkelaar de uitbreiding van het museum en het hotel realiseren.

‘Het rijksmonument krijgt hiermee een duurzame herbestemming en er ontstaat een nieuw hofje aan de binnenzijde van de Lange Nieuwstraat’, schrijft wethouder Klaas Verschuure dinsdag in een brief aan de raad. De gemeente vindt het fijn dat de huidige plek, die nogal anoniem is, een nieuwe openbare bestemming krijgt.

Hotel exploitant

De exploitatie van het hotel komt straks voor rekening van de Prem Group, een van oorsprong Iers hotelbedrijf. In Nederland heeft de tak Prem Hospitality de Premier Suites in Amsterdam. Het nieuwe Utrechtse hotel beslaat een totaal van 3800 vierkante meter. Voor f&b is 300 vierkante meter ingetekend voor restaurant en bar. Met een terras op het binnenterrein.