Peter Gast maakt thuismenu met signature dishes van Schulten Hues

Gasten kunnen eenmalig vier succesgerechten proeven van voormalig sterrestaurant Schulten Hues in Zutphen van Peter Gast en Jacqueline van Liere. Keukenfabrikant Miele komt met het concept Reüniebox, een thuisdinerbox met signature dishes van sterrenrestaurants die niet meer bestaan. Gast is de eerste chef die zijn oude gerechten voor één keer nieuw leven inblaast. Welke chefs volgen is nog niet bekend.

Miele Nederland geeft vanaf deze Kerst oud-sterrenrestaurants een eenmalige comeback met de Reüniebox. De limited edition box biedt een thuiskookdiner waarmee gasten nog één keer signature dishes kunnen proeven van sterrenrestaurants die niet meer bestaan. Peter Gast bijt het spits af met vier succesgerechten van ‘t Schulten Hues* in Zutphen, dat in 2018 de deuren sloot.

Patron-cuisinier Peter Gast en sommelier en gastvrouw Jacqueline van Liere presenteren, speciaal voor deze gelegenheid, een feestmenu met vier kenmerkende klassiekers van hun voormalige gastrobar ’t Schulten Hues*. Ze sloten hun zaak in 2018 om in Amsterdam Graphite te openen, dat inmiddels ook een ster heeft. ‘’t Schulten Hues werd geroemd om haar innovatieve wijn-spijscombinaties en het gebruik van seizoensgebonden streekproducten.

In 2002 openden Peter Gast en Jacqueline van Liere het restaurant ‘t Schulten Hues. In 2005 ontvangen zij hun eerste Michelinster die ze vervolgens behielden tot de sluiting. Het restaurant sloot haar deuren op 1 juli 2018 omdat de eigenaren een nieuwe uitdaging aan wilden gaan in Amsterdam. Daar openden zij vervolgens speakeasy restaurant Graphitedat in 2020 haar eerste Michelinster ontving.

‘t Schulten Hues roept bij Gast en van Liere nog altijd warme herinneringen op: ‘Het is de plek waar we op nul zijn begonnen, binnen een half jaar een Bib Gourmand en na 1,5 jaar onze eerste Michelinster behaalden. De recepten die we aankomende feestdagen – samen met de mensen thuis – bereiden zijn de echte klassiekers van toen waar we na jaren verfijning pas trots op waren.’

Vier gangen vol herinneringen

De vier gerechten die Gast voor de Reüniebox nieuw leven inblaast, zijn stuk voor stuk succesvolle signature dishes waar hij goede herinneringen aan koestert:

De Groentetuin, op de kaart van 2007 tot 2018 
Dé signature dish van Peter Gast. Hij kwam in 2007 als een van de eerste topchefs in Nederland met een compleet vegan gerecht op de kaart. Van Liere: ‘Toen wij met de groentetuin begonnen verklaarde iedereen ons voor gek. Mensen stuurden het terug naar de keuken. Een vegetarisch gerecht in een sterrenrestaurant, dat kan toch niet?! We waren onze tijd ver vooruit.’

Peter Gast

Gerecht Groentetuin van ’t Schulten Hues

Langoustines, op de kaart van 2010 tot 2018 
Alec Steur, voormalig Michelin-inspecteur, noemde in een interview bij DWDD de langoustine van ’t Schulten Hues* één van de lekkerste gerechten uit de acht- tot negenduizend gerechten die hij ooit proefde.

Shortrib, op de kaart van 2015 tot 2018 
‘Alleen al voor mijn neus is het hemels. Samen met het zoetzure van de rettich en het gereduceerde kookvocht van aardappelen, blijft het gerecht toch een fijne lichtheid hebben. Heel veel smaak zonder zware kost te zijn.’ Volgens een recensent van De Gelderlander is dit het gerecht van een ware tovenaar.

Peter Gast

Gerecht Shortrib van ’t Schulten Hues.

Soufflé, op de kaart van 2002 tot 2018 
‘Een goede chef herken je aan de hoogte van z’n soufflé. Het lijkt zo simpel, maar het is complex in z’n eenvoud. Met onze tips kan iedere thuiskok het ook’, aldus Peter Gast.

Peter Gast

Gerecht Soufflé van ’t Schulten Hues.

Eenmalig, digitaal en do-it-yourself

De Miele Reüniebox is niet te verwarren met de normale maaltijdbox, zoals we die kennen van de laatste tijd. Deze exclusieve box wordt uitgebracht in een beperkte oplage van slechts 250 stuks en bevat bekroonde recepten die nergens meer te krijgen zijn.

Daarbij krijgen thuischefs ook een video-kookworkshop, waarin Peter Gast en Jacqueline van Liere samen met Miele stap voor stap uitleggen hoe de gerechten te bereiden zijn. Ook is een whatsapp hulplijn beschikbaar als het even niet lukt.

In de box zitten alle ingrediënten voor een viergangendiner, kaarsen, servetten, een link naar de videoworkshop en een link naar een passende Spotify playlist. Voor de bereiding is 2,5 tot 3 uur nodig.

De box is op twee momenten beschikbaar in een oplage van maximaal 125 per keer. De eerste inschrijving sluit 14 december 12.00 uur (levering 18 december) en de tweede op 21 december 12.00 uur (levering 23 december). Bestellen kan via de website van Miele.

De box kost €60 per persoon, exclusief wijn. Bij de Reüniebox is ook een wijnarrangement te bestellen. Deze is samengesteld door Jacqueline van Liere en passend bij dit menu. De kosten hiervan zijn €59,95 of €127,95 (voor 2 personen).

Meer gesloten sterren volgen

Deze box is onderdeel van een grotere reeks ‘heropeningen’, waarbij de stem van de consument geldt. Miele hoort graag van de fans welke niet langer bestaande sterrenrestaurants zij de kans moeten geven om nog één keer hun favoriete gerecht op tafel te zetten.