Ook de rechter zegt 'nee' tegen Five Guys in centrum Amsterdam

Ook de rechter zegt 'nee' tegen Five Guys in centrum Amsterdam
Five Guys Eindhoven © Fotopersburo Bert Jansen

Five Guys is een fastfoodrestaurant en krijgt daarom terecht geen vergunning van de gemeente Amsterdam om in het centrum een vestiging te openen. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald.

De gemeente Amsterdam hoeft van de rechter geen vergunning te geven aan Five Guys om een zaak in de Reguliersbreestraat te openen, zo meldt het Parool. Amsterdam wil het aantal fastfoodrestaurants in het centrum niet verder laten groeien.

Typisch fastfood

Five Guys zegt niet onder fastfood te vallen, maar onder ‘burgers and beers’. Het bedrijf was zelfs bereid het concept aan te passen door onder meer bestellingen aan tafel te serveren. De keten heeft volgens de rechter juist een typische fastfooduitstraling, omdat alles gericht is op snelheid.

De Reguliersbreestraat is een locatie met een groot fastfoodaanbod. In een straal van amper 150 meter hebben mensen de keuze uit onder meer McDonald’s, Subway, New York Pizza, Febo, Dunkin’ Donuts en drie hamburgerrestaurants.

Five Guys

Hoofdkantoor in Amsterdam

Het menu van Five Guys Burger and Fries bestaat voornamelijk uit hamburgers en friet, die vers worden bereid. Daarnaast een aantal hotdogs, sandwiches en milkshakes. Het internationale hoofdkantoor staat dan ook in Amsterdam. Five Guys telt in totaal bijna 1500 restaurants wereldwijd.

Frites Atelier ook geweerd

Ook Frites Atelier vangt al een tijdje bot bij de gemeente Amsterdam. De officiële naam is Frites Atelier Amsterdam en het hoofdkantoor staat ook in de hoofdstad. Maar volgens de gemeente valt ook de friet van Sergio Herman onder fastfood.


Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.