Liveblog: ondernemers komen in actie en openen terrassen

Liveblog: ondernemers komen in actie en openen terrassen

Actie in de horeca. Ondernemers in heel het land openen vandaag de terrassen om te laten zien dat juist deze branche positief kan bijdragen aan de strijd tegen het coronavirus. Op sommige plaatsen is sprake van een ludiek protest, maar er zijn ook plekken waar gasten worden bediend. In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle actuele ontwikkelingen.

Het liveblog is gesloten!

Te druk in Vlaardingen; gemeente knijpt niet langer een oogje toe
Het horecaprotest in Vlaardingen is per direct beëindigd, zo meldt het AD. In eerste instantie kneep de gemeente een oogje toe en werd er niet gehandhaafd zolang de geldende corona-afspraken werden gehandhaafd, maar inmiddels is het te druk geworden.


Leiden doet mee, maar serveert niet
In Leiden doen volgens de lokale afdeling van Koninklijke Horeca Nederland ‘verschillende ondernemers mee’, maar zijn de terrassen niet toegankelijk en wordt er niet geserveerd. Rianne Bakker vertelt tegen Omroep West dat er overleg is geweest met de burgemeester, omdat hij gaat over de openbare orde in de stad. Volgens haar is er begrip, maar heeft hij ook aangegeven te gaan handhaven.


Directeur KHN: Begrip voor de ondernemers
Algemeen directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft begrip voor de opening van terrassen door veel horecaondernemers. ‘Het toont aan hoe nijpend de situatie voor ondernemers is’, aldus Beljaarts. ‘Ondernemers doen dit om een signaal af te geven aan Den Haag.’
Hij zegt dat de horeca juist onderdeel kan zijn van een oplossing door op verantwoorde wijze weer open te gaan voor bezoekers. ‘Er wordt dan toezicht gehouden op de coronaregels, met dus veiligheid voor klanten.’ Beljaarts wijst daarbij op de enorme drukte in stadsparken, met mensen die zelf drank en hapjes meenamen en zich niet hielden aan de coronaregels.


Stil protest in Maastricht
Diverse horecazaken in Maastricht hebben hun terrassen uitgezet. Niet om gasten te ontvangen, maar om 'stil' te protesteren tegen de maatregelen. Bekijk de hele fotoreportage hier.

De politie komt een kijkje nemen bij Capital Maastricht.


Kaarsje branden bij De Klep in Venlo
Natuurlijk gaan wij vandaag niet open, schrijft Louis Klaassens van De Klep uit Venlo op social media. ‘We passen ons al 1 jaar aan, houden ons al 1 jaar netjes aan de regels, dat doen we nu dus ook. We gaan de confrontatie met de lokale overheid niet aan. Dat is voor ons niet leuk. Voor hun ook niet. Juist de Gemeente Venlo heeft in deze crisis laten zien dat ze ons willen steunen. Wel willen wij een statement maken richting landelijke overheid en daarom doen we mee aan deze landelijke actie.

Op ludieke ‘Klep-wijze’ hebben we een altaar waar gasten een kaars voor ons kunnen opsteken. Het is een klein gebaar om aandacht te vragen voor onze schrijnende situatie. Al bijna 1 jaar zitten we in onzekerheid en worden we zonder perspectief aan het lijntje gehouden. 100% sluiten = 100% vergoeden. Parken open = terrassen open. Biedt ons perspectief.’


De Limus: gratis koffie en koek voor gasten
Restaurant De Limus in Nijmegen deelt gratis koffie en koeken uit aan gasten. Eigenaar Manuel Jansen: 'We laten niemand toe op het terras, wij kiezen voor de ludieke actie. En omdat het in de horeca om gastvrijheid draait, zeggen we: kom gezellig langs, krijg je een goeie kop koffie en een stuk boterkoek van ons.'


Stil protest bij Markt 5
Geen gasten op het terras van Markt5. Wel een stil protest dat veel positieve reacties van gasten oplevert.


Terrasje pakken? Extreem gevaarlijk!
In Papendrecht klinkt vandaag een sarcastische toon. Zeven restaurants voeren vandaag actie met de tekst ‘Terrasje pakken? Extreem besmettingsgevaar!’. Op deze foto laten eigenaren Arjan Kuipers en Mark van den Berg hoe dat eruitziet. ‘5 over 12. Terras Ertepeller 2 maart 2021. We missen ons vak!’, staat erbij.

De Ertepeller Papendrecht
Foto: Facebook De Ertepeller


‘Ook hier zit de horeca niet stil’
In tegenstelling tot deze dame zit de horeca niet stil, aldus tapasbar ’t Vosje Driesprong in Rosmalen. Ook hier staan de terrassen vandaag buiten om te laten zien dat de horeca veiliger is dan vele andere plaatsen.

Foto: Facebook 't Vosje Driesprong


Gasten zijn net een stel jonge honden
Niet alleen de horeca snakt naar heropening, ook gasten kunnen niet wachten. Dit is de ervaring van Cees Verhagen van Eetcafé Stam in Vlaardingen. Zijn terras staat buiten en zit rond lunchtijd op dinsdag 2 maart bijna vol. 'De gasten zijn net jonge honden. Ze hebber er net zo veel zin in als wij. Ik weet zeker dat het op ons terras veiliger is dan bij de supermarkt. We hebben twee stoelen per tafel staan en alles staat ruim uit elkaar. En daar gaan we ook goed op letten, zeker als gasten met de zon mee gaan draaien straks.'

Eetcafé Stam, in de ochtend. ©Roel Dijkstra - Vlaardingen

Handhavers heeft Verhagen al op bezoek gehad. Het blijft in Vlaardingen bij een waarschuwing. Mits de 1,5 meter afstand wordt toegepast. 'Wel zijn we gestaakt met bedienen. Gasten moeten drankjes en gerechtjes nu zelf afhalen. Dat vinden ze niet erg; we hebben voor deze gelegenheid een kleine kaart met wat tosti's en broodjes. En bieren op de fles. De tap staat dus nog droog. We hebben al genoeg vaten weg moeten doen.'

Geen boete voor het café. ©Roel Dijkstra - Vlaardingen


Dikke van Dale wil glaasje ‘perspectief’ bestellen
‘Mag ik een glaasje ‘perspectief’ bij u bestellen? We zitten nu gezamenlijk met alle horeca in hetzelfde schuitje. Geef ons houvast zodat we weer veilig & voorbereid open kunnen,’ aldus het team van De Dikke van Dale in Leeuwarden bij een foto van het terras.


‘Na carnaval dreigt nu ook Pasen niets te worden’
Marc van Calster van ’t Karrewiel in Vogelwaarde laat aan PZC weten zijn terras vandaag te openen. Hij kleedt de boel netjes aan en biedt gasten alleen de mogelijkheid om wat te drinken. ‘Ik ben de inkomsten van carnaval al misgelopen. Als Pasen ook wegvalt, wordt het erg lastig om de zaak overeind te houden.’


Gratis stoel bij een koffie to go
Bij café-restaurant De LammeBijHillen in Winterswijk krijg je vandaag een stoel bij je koffie to go. Daarmee kun je ergens op het plein bij een kerk een plekje uitzoeken. Tegen De Gelderlander zeggen ondernemers Nicol van der Heide en Tobie Spellbrink: ‘Door mensen op stoelen te laten zitten, is het des te schrijnender te zien dat de terrassen leeg moeten blijven.’


Rober Willemsen: geen gasten op terras Muller & Co
De voorzitter van KHN - Rober Willemsen - doet mee aan de protestactie maar ontvangt geen gasten op het terras van een van zijn bedrijven, Muller & Co in Berkel en Rodenrijs. De stoelen staan buiten, maar er omheen een rood lint. Willemsen noemde het openen zonder toestemming eerder een duivels dilemma. 

Foto: Facebook Muller & Co.


Café Del Mondo staakt protest na bezoek boa’s
Café Del Mondo op de Nieuwmarkt in Amsterdam heeft het protest – een geopend terras met bediening – na een bezoekje van handhavers gestaakt. Nadat het terras zo’n anderhalf uur geopend was, gaan de stoelen weer naar binnen. Barry van den Berg van Del Mondo: ‘Als je met z'n allen meedoet, kun je een vuist maken. Ik steek nu als enige mijn nek uit. Maar ik heb mijn punt gemaakt.’ De ondernemer rekende op meer protestacties van zes collega’s op het plein. ‘Ze wachten af. En sommigen durven hun nek niet zo uit te steken.’
Een boete blijft uit.
De ondernemer blijft er wel van overtuigd dat hij veilig gasten kan ontvangen op zijn terras, zo zegt hij tegenover Het Parool. ‘Wij kunnen veel beter over de veiligheid waken dan de gemeente nu doet in de volle parken. Wij zorgen voor de juiste afstand, dat mensen op afspraak komen en zich aan de regels houden.’


‘Gasten welkom voor biertje en bitterballen’
Julius Flynn, ondernemer in Vlaardingen, ontvangt vandaag wel gasten, in tegenstelling tot veel van zijn collega’s. Tussen 12.00 en 20.00 uur mogen per tafel twee personen plaatsnemen bij zijn vijf bedrijven, zo laat hij weten aan het AD. Hij serveert geen complete maaltijden, maar wel koffie met wat lekkers of een biertje en een bittergarnituur.


Café De Bakkerij Zevenbergen: perspectief nodig
‘Wij hebben vandaag ons terras uitgezet uit protest. Niet om daadwerkelijk gasten te ontvangen, maar om aan te tonen dat wij dat wel willen en bovendien ook veilig kunnen! Nu de zon ons naar buiten lokt, is het namelijk een pijnlijk gezicht... die overvolle parken, maar lege terrassen. We hebben met z'n allen eerder al laten zien dat terrassen veilig open kunnen. Onze handen jeuken! Gun ons eindelijk een stip aan de horizon aub!

Foto: Cafe de Bakkerij, Facebook.


‘Taken by the government’
Vandaag zijn onze terrassen open zonder gasten, zo laat ondernemer Herman Hell weten op Twitter. De eigenaar van Hell’s Kitchen Horeca Group heeft kaartjes op tafel staan met een duidelijke boodschap.

Foto: Herman Hell Twitter


Unlock de horeca - op het terras
'Al 216 dagen mogen we geen gasten ontvangen bij mijn horecazaken Skik & zo en LEO restaurant & to go in Lichtenvoorde. Terwijl dit op een prima en passende manier kan. Open die deuren! Wij zijn er klaar voor om op alle fronten weer te knallen. Dus Rutte en consorten, gooi die horeca deuren open. Wij kunnen die verantwoordelijkheid aan, aldus ondernemer Barry Reijrink op Facebook.


Bijzondere triage bij Van Buren, Nijmegen
Bij Café Van Buren van Khalid Oubaha in Nijmegen vandaag bijzondere triage-vragen. Heb je wel eens van corona gehoord? Heb je zin in een biertje? Zou je willen dat de terrassen weer open waren? Heb je een van bovenstaande vragen met 'ja' beantwoord? Helaas mogen we je dan nog steeds niet toelaten op ons terras. Maar we hopen dat daar snel verandering in komt, luidt de tekst op een bord naast het terras. De 'kartonnen' personen zijn voorzien van de hoofden van politici.

Foto: Khalid Oubaha (Facebook)


Opblaaspoppen op Rotterdams terras
Het terras van café De Ooievaar is vandaag gevuld met opblaaspoppen. Volgens eigenaar Peter Bender is het ‘5 voor 12’. Hij wilde eigenlijk gasten gaan ontvangen, maar heeft besloten daar toch vanaf te zien, zo vertelt hij aan Rijnmond.


Protest vanuit Enschede


Horeca veiliger dan veel andere plaatsen
Eetpaleis 't Vosje in Rosmalen doet mee met de actie. 'Om te laten zien dat horeca veiliger is dan heel veel andere locaties.' Er mogen geen gasten plaatsen op het terras.


'Opengaan is bloed aan je handen'
Dat niet iedereen het eens is met de heropening van het terras, ondervond de Bredase ondernemer Johan de Vos vanochtend. De gevel van zijn café was besmeurd met ketchup en er zijn teksten aangebracht. Zo staat er: ‘opengaan is bloed aan je handen’ en ‘opruiing bij wet verboden’. Wie er achter zit, weet hij niet. Omroep Brabant publiceerde erover.


Steun van Merlet in Schoorl
Ondernemer Martin van Bourgonje zegt op Facebook: 'Ons terras gaat vandaag niet open. Maar ik steun wel de collega's die dat wel doen. Niet om te stunten, maar om de rekeningen te kunnen betalen. En hun medewerkers in dienst te houden.'


Toprestaurants doen niet mee
De bij de G4 aangesloten restaurants doen niet mee aan de actie. De leden van Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers, JRE-Nederland en Fine Eastern Restaurants laten weten alle begrip te hebben voor de wanhoop en radeloosheid van collega’s bij wie het water aan de lippen staat, maar willen niet meedoen aan ‘het moedwillig overtreden van de wet’.

Bekijk deze collectie

Terras

Hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Hoe richt je het in? Hoe train je je terraspersoneel? Wat zijn de ideale terrasdrankjes? In deze collectie vind je allerlei aandachtpunten voor het optimale terras. Van het aanvragen van een terrasvergunning tot inspiratie voor de terraskaart.