Max Oude Veldhuis wint Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021

Max Oude Veldhuis wint Hennessy Gastvrijheidsprijs 2021
Max Oude Veldhuis

Max Oude Veldhuis werkzaam bij Bougainville volgt Annemarie Nijhof van La Provence in Driebergen op als winnaar van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Dit is maandag 29 november bij Capital C bekend gemaakt tijdens een afgeslankt event waarop ook de Lekker gids voor 2022 werd onthuld. Nijhof won vorig jaar deze verkiezing die draait om vakmanschap in de bediening.

Tweede werd Malou Hagenaars van restaurant Alma in Oisterwijk en de derde prijs ging naar Koen Kuipers van restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk.

Eerdere winnaars

In 2019 won Tim Wellenberg de verkiezing, in 2018 was het Sébastian van Zuiden, nog een jaar eerder ging de hoofdprijs naar Liz Barents. Zij werkte destijds ook bij La Provence in Driebergen, maar is nu sommelier bij Kasteel Heemstede in Houten. In 2016 won Thomy Kleijngeld, destijds werkzaam bij restaurant Wollerich en nu hospitality manager bij The Duke Club in Nistelrode.

Dit waren de negen finalisten van 2021

Koen Kuipers, ’t Nonnetje in Harderwijk

Jo-Jo Willekes, Camposing in Garderen

Max Oude Veldhuis, Bougainville in Amsterdam

Malou Hagenaars, Alma in Oisterwijk

Wouter Barneveld, Merlet in Schoorl

Emma Cimballi, ’t Lansink in Hengelo

Leon Aben, Kasteel Maurick in Maurick

Nick Nijkamp, De Loohoeve in Schoonloo

Marèl Disselhorst, De Uitkijk in Hellendoorn

Prijzenpot winnaar

De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s Château de Bagnolet in Frankrijk. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis t.w.v. € 1.100 en een geldprijs van maar liefst € 2.500.

Verloop wedstrijd

Alle negen kandidaten hebben deelgenomen aan de praktijk dag op 20 september. Ze spraken met de jury, hielden een verkoopgesprek en legden diverse praktijkproeven af. Zo maakten ze een cocktail met Hennessy en moesten ze aan tafel wilde eend fileren.

Na deze dag volgden de jurybezoeken. Bij zo'n bezoek treden de deelnemers tijdens een lunch of diner op als gastvrouw/gastheer in het restaurant waar ze werken en laten ze hun kennis en vaardigheden en hun gevoel voor gastvrijheid zien.

Over de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP)

Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen en om het vak meer onder de aandacht te brengen.

Onder de vlag van de G4 werken Alliance Gastronomique, JRE-Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen aan de NHGP.   Hoewel de wedstrijd door de G4 wordt georganiseerd, is inschrijving niet gebonden aan het lidmaatschap van een restaurantvereniging.