De Wiemsel stapt over van Relais & Châteaux naar Romantik Hotels

De Wiemsel stapt over van Relais & Châteaux naar Romantik Hotels

Parkhotel De Wiemsel in Ootmarsum is sinds 1 januari aangesloten bij samenwerkingsverband Romantik Hotels & Restaurants. Het Twentse hotel is als eerste in Nederland opgenomen in het hoogste marketingsegment van Romantik: Pearls by Romantik. Dit zijn exclusieve hotels waarvan de standaard nog net iets hoger is.

Parkhotel De Wiemsel maakte tot 31 december deel uit van Relais & Châteaux. ‘Dat is een heel mooi label, wat we altijd met trots gevoerd hebben', zegt hotelmanager Rainier Veldboer. ‘We willen ons echter nog meer richten op de Duitse markt, en Relais & Châteaux is toch meer Frankrijk-geörienteerd. Romantik Hotels & Restaurants is Duits en sluit daarmee beter aan bij onze doelstelling.’

Ongeveer een derde van de gasten die De Wiemsel ontvangt, is Duits. Niet gek, gezien de ligging niet ver van de Duitse grens. ‘In coronatijd merkten we dat Franse en Amerikaanse gasten die we voorheen via Relais & Châteaux binnenkregen, wegbleven. En Duitse gasten bleven wel komen. Toen hebben we besloten te focussen op die markt. Romantik past daardoor nu beter bij ons dan Relais & Châteaux.’

Daarbij komt dat Romantik, na een mystery visit, besloot om De Wiemsel onder te brengen bij een select gezelschap binnen de aangesloten bedrijven: Pearls by Romantik. De kwaliteitseisen voor dat sublabel liggen nog een stukje hoger dan voor andere Romantik-leden.

De Wiemsel is daarmee het enige hotel in Nederland met dit label. ‘En daar zijn we heel trots op', zegt Veldboer. Op dit moment zijn vijf hotels in Nederland aangesloten bij Romantik. Naast De Wiemsel in Overijssel zijn dat Mondragon in Zierikzee (Zeeland), Kasteel Daelenbroeck in Herkenbosch (Noord-Brabant), Parkhotel Het Gulpdal in Slenaken (Limburg) en Auberge de Campveerse Toren in Veere (Zeeland).

Met de overstap van De Wiemsel gaat het aantal Nederlandse leden van Relais & Châteaux van 7 naar 6: Château Neercanne, Château St. Gerlach, WSHS Gouda, Het Roode Koper, restaurant Da Vinci* en Bij Jef*.

Faillissement en investeringen

Parkhotel De Wiemsel bij Oostmarsum werd in 2015 na een faillissement overgenomen door de Duitse investeerder Henning Claassen en zijn vrouw Helga. Hij investeerde €10 miljoen in een ingrijpende verbouwing. Het hotel beschikt over 56 suites en kamers, een Spa & Wellness centrum en restaurant De Wanne, wat tot het faillissement jarenlang een Michelinster had. Daar staat chef-kok Gerhard Müller nog altijd aan de kachel.

Henning nam met het hotel ook het omliggende landgoed van 70 duizend vierkante meter over. In een op dat landgoed gelegen landhuis vestigde hij een eigen kunstgalerie. Het echtpaar Henning bestaat uit twee enthousiaste kunstverzamelaars die 10 jaar geleden in hun woonplaats Lüneburg (Duitsland) de ‘Galerie Im Alten Kaufhaus’ openden. Overigens past de aanwezigheid van de galerie op het landgoed uitstekend bij Ootmarsum, dat bekend staat als kunstenaarsoord en over diverse galeries en ateliers van kunstenaars beschikt.

Over Romantik Hotels & Restaurants

Bij Romantik Hotels & Restaurants zijn ruim 200 hotels en restaurants in negen Europese landen aangesloten.  De collectie bestaat uit zelfstandige en exclusieve hotels die tegemoetkomen aan de hoogste eisen van de hedendaagse gast en een goede – vaak regionaal gebonden – keuken voeren. Dit jaar viert het samenwerkingsverband haar vijftigjarige bestaan.