Tien vragen over de Terras Top 100

Tien vragen over de Terras Top 100

Ieder jaar worden er een aantal wijzigingen doorgevoerd in het jurytraject van de Terras Top 100, om zo deelnemers nóg meer tegemoet te komen én om een zo goed mogelijke lijst te presenteren. Tien vragen en antwoorden over de Terras Top 100.

De Terras Top 100 wordt sinds 2008 jaarlijks bekendgemaakt, coronajaar 2020 uitgezonderd, en ieder jaar jaar wordt de lijst verder geoptimaliseerd door -kleine- aanpassingen die besproken worden door Misset Horeca en de hoofdjury van de lijst.

1) Moet ik bepaalde merken schenken -van sponsoren- om kans te maken?

Nee. De Terras Top 100 wordt georganiseerd door Misset Horeca en is, net als de titel zelf, volledig onafhankelijk en wordt op geen enkele manier beïnvloedt door partners of sponsoren. Deze twee groepen zijn uiteraard onmisbaar om een lijst als deze tot stand te brengen, maar invloed op de rangschikking is er niet.

Ook hoeven deelnemers dus geen klant te zijn bij een partner of sponsor om kans te maken op een plek in de lijst.

2) Zijn er minimale eisen aan mijn terras om deel te nemen?

Ja. Om deel te kunnen nemen aan de Terras Top 100 moet je aan de volgende eisen voldoen:

  1. het dient minimaal 40 zitplaatsen te hebben
  2. er moet bediening aan tafel zijn
  3. terras is vrij toegankelijk (dus niet op een pretpark of iets dergelijks)
  4. in het hoogseizoen is het minimaal vijf dagen per week open
  5. het bevindt zich in de buitenlucht (dus niet in een winkelcentrum)

Terrassen die niet aan een van deze eisen voldoen, kunnen wel meedoen en worden gekeurd, maar dingen niet mee naar een plek in de Terras Top 100.

3) Maken bedrijven die vorig jaar in de lijst stonden meer kans?

Nee. Alle bedrijven beginnen elk jaar opnieuw. Uiteraard hebben bedrijven die eerder meededen wel rapportages ontvangen van die bezoeken en weten waar de jury op let, maar zoals bij een marathon; iedereen begint op hetzelfde startpunt.

4) Is het jureringstraject onlangs aangepast?

Ja in 2022. Alle terrassen die zich inschrijven krijgen sinsdien bezoek van zowel mystery visitors áls de vakjury. Op basis van beide bezoeken wordt een ranglijst opgesteld waar de hoofdjury naar kijkt. De beste 50 bedrijven krijgen een derde bezoek van een hoofdjury-lid óf een geselecteerd, ervaren vakjury-lid.

Op basis van dit bezoek wordt de Top-50 opnieuw in de juiste volgorde gezet en krijgt de top-5 een afvaardiging van de hoofdjury op bezoek.

5) Zijn alle bezoeken anoniem en onaangekondigd?

Ja. Althans, op het laatste hoofdjurybezoek na. De eerste twee bezoeken, van vakjury en mystery guests zijn onaangekondigd en gebeuren anoniem, net zoals de daaropvolgende bezoeken aan de top-50 van de lijst. Als een afvaardiging van de hoofdjury langsgaat bij de top-5, dan worden deze bedrijven van tevoren op de hoogte gesteld en krijgen zij een uur de tijd om hun zaak te presenteren aan de hoofdjury.

6) Wat kost deelname en wat krijg je ervoor?

Wanneer je jouw terras inschrijft krijg je als bedrijf sowieso twee bezoeken: eenmaal van een vakjury en eenmaal van een mystery visitor. Van beide bezoeken wordt een rapport opgemaakt waarin duidelijk wordt aangegeven wat je sterke punten zijn en waar verbeterpunten liggen op je terras. Abonnees betalen €189, niet-abonnees €229.

160622, Baarlo: Centraal. Foto: Marcel van Hoorn.

Nieuw daarbij is dat je kan benchmarken met collega's uit de omgeving. Kom je uiteindelijk in de Terras Top 100 mag je ook naar ons feestelijke evenement komen, dat dit jaar plaatsvindt in Purmerend, maandag 4 juli, bij de winnaar van het afgelopen jaar, Brasa Bar & Kitchen.

7) Zijn uitstraling, ligging en uitzicht van belang?

Nee. Natuurlijk moet een terras een mooie, goede en professionele uitstraling hebben, maar het is slechts een onderdeel van het jureringstraject. Ligging en uitzicht tellen sowieso niet mee. De Terras Top 100 is een vakprijs, het gaat om het beste terras, niet het mooiste terras.

Boterlap Harderwijk, tweevoudig winnaar van de Terras Top 100.

8) Kan ik mijn bedrijf en medewerkers voorbereiden of trainen op deelname aan de Terras Top 100?

Ja. Uiteraard kun je rapportages van voorgaande jaren erbij pakken, die geven een aardig beeld waar de jury op let. Maar je kan ook met je team naar de Terras Kickstart komen, maandag 4 april in Breda, op bezoek gaan bij collega-terrassen die eerder in de lijst stonden of de artikelen doorlezen die je optimaal voorbereiden op een jurybezoek.

9) Wat levert deelname aan de Terras Top 100 mij op?

Naast twee uitgebreide rapportages waarin je direct kan zien hoe je bedrijf ervoor staat (wat gaat goed, wat kan er beter), kun je middels die rapportages je zaak ook vergelijken met die van collega's in de buurt. Die benchmarktool krijg je er ook bij. Daarnaast is er jaarlijks veel media-aandacht voor de Terras Top 100 en kunnen bedrijven hun terras zo goed voor het voetlicht brengen. De winnaar profiteert van (nog) meer omzet.

Het feit dat je al meedoet aan de Terras Top 100 geeft aan dat je bezig bent met je terras. Als je in de Terras Top 100 staat, ben je -wellicht- het beste terras van je dorp, stad, regio en/of provincie. Iets dat je uit kan dragen.

10) Betekent de Terras Top 100 ook iets voor mijn gasten?

Ja. Sowieso kun je dus door deelname laten zien dat je bezig bent met je terras. Maar je kan je gasten ook bij de Terras Top 100 betrekken doordat je als deelnemer ook automatisch een kans maakt op de Terras Top 100 Publieksprijs.

Landgoed Het Rheins uit Enter won in 2017 de Terras Top 100 Publieksprijs.

Deze prijs loopt simultaan aan de Terras Top 100, maar staat er wel los van. Deelnemers krijgen promotiemateriaal en kunnen gasten laten stemmen op hun terras. Wie de meeste stemmen weet te genereren, krijgt op de uitreiking van de Terras Top 100, maandag 4 juli in Purmerend, de prijs uitgereikt. Ook weer een media-moment.