Heineken Hoek wordt The Diamond Amsterdam met café, hotel en club

Heineken Hoek wordt The Diamond Amsterdam met café, hotel en club

De herbouw van de in 2021 gesloopte Heineken Hoek is begin 2022 gestart en moet eind dit jaar gereed zijn. En nu maken exploitanten Won Yip, Martin Nijdam en hotelbedrijf EHM Group eindelijk de invulling bekend van wat straks The Diamond Amsterdam gaat heten. In het complex komen een grand café, steakhouse, table d'hôte, exclusieve club en een hotel met 36 kamers.

Dát de beroemde Heineken Hoek in Amsterdam wordt herbouwd, is bekend. Alleen was de precieze invulling lang in nevelen gehuld. Tot nu: Won Yip, Martin Nijdam en hotelbedrijf EHM Group (wat vanaf nu als Q Hospitality door het leven gaat), ontfermen zich over het iconische bedrijf aan het Leidscheplein. In het complex, wat The Diamond Amsterdam gaat heten, komen een grand café, steakhouse, table d’hôte, exclusieve club en een hotel met 36 kamers.

Nijdam zal de dagelijkse leiding van het complex voor zijn rekening nemen. Yip heeft enorm veel ervaring met (grand) cafés en restaurants opereren in Amsterdam en Q Hospitality brengt de ervaring van hotellerie in. Q Hospitality-eigenaren Bas Tolmeijer, Francesco Monaco en Willem-Jan van den Dijssel kennen Yip nog uit de tijd dat hij commissaris was bij hotelketen Apollo, die het drietal in 2018 verkocht. 

The Diamond Amsterdam 

Het bijzondere pand, wat nu in aanbouw is, krijgt de naam The Diamond Amsterdam. In de architectuur wordt ook verwezen naar diamanten. De gevel wordt bekleed met glazen panelen die zo zijn geplaatst dat het gebouw lijkt op een grote geslepen diamant. Meer specifiek verwijst de gevel naar de beroemde Koh-I-Noor diamant. Een van de grootste ooit gevonden, die tot de Britse kroonjuwelen behoort en werd geslepen bij Coster in Amsterdam. Het bijzondere gevelontwerp komt van de Amsterdamse studio MVSA Architects.

Dat de beroemde Heineken Hoek is afgebroken en wordt vervangen door onder meer een hotel, had nog flink wat voeten in de aarde, to put it mildly. ‘Ik ben er helemaal klaar mee’, moppert Won Yip desgevraagd. ‘Ik wil gewoon dat de zaak nu eindelijk opengaat.’ 

Plannen al uit 2002

Want het was Yip die in 2002 al initiatief nam om de Heineken Hoek - toen nog in handen van wijlen Sjoerd Kooistra - over te nemen. Kooistra had nog een huurcontract tot 2021, maar na diens overlijden in 2010 werden de contracten herzien.

Uiteindelijk ging de exploitatie naar Bert van der Leden, maar Yip zette de locatie niet uit zijn hoofd en ging door met plannen maken. Enkele jaren gebeurde er weinig, tot in 2016 de vergunningen werden aangevraagd voor nieuwbouw, inclusief hotel. De vergunningen zijn in 2017 door de gemeente Amsterdam verstrekt, net voordat de stad een volledige hotelstop afkondigde.

Er kwamen bezwaren van omwonenden tegen de plannen. De rechter gaf hen in eerste instantie gelijk en haalde in 2017 een streep door het hotelplan in het complex. Maar de juridische strijd werd gevoerd tot aan de Raad van State. Die definitief oordeelde: ‘Er mag een hotel worden gebouwd op de plek van de Heineken Hoek op het Leidseplein in Amsterdam.’ En dus mag The Diamond Amsterdam 36 hotelkamers toevoegen. 

€400 voor 18 m2

Die 36 kamers zijn ontworpen door Will Erens van ontwerpbureau Too Many Agencies. Voor Monaco en Tolmeijer geen onbekende: hij tekende onder meer ook de kamers van Apollo Amsterdam. ‘De stijl is tijdloos. Modern klassiek’, zegt Monaco. De kamers zijn ongeveer 18 vierkante meter groot.

‘Het mooie is, omdat het pand helemaal nieuw is gebouwd, dat we over alles na konden denken en in konden bouwen’, zegt Tolmeijer. ‘Zo is nu het hele pand voorzien van een sprinklerinstallatie en zijn alle kamers heel goed geluidsgeïsoleerd.’ Vanwege de ligging, denken de eigenaren voor The Diamond Hotel Amsterdam op een kamerprijs van zo’n €400 per nacht uit te komen. 

Table d’hôte en members club 

Naast het hotel en het bekende grand café, dat gewoon weer als Heineken Hoek terugkeert, herbergt het gebouw straks nog drie concepten. Boven het grand café komt Heineken Hoek Steakhouse, waarbij gasten door het grand café binnenkomen. Verder komt er Limar table d’hôte, een chef’s table met 24 couverts waar steeds wisselende chefs zullen staan. 

En in de kelder komt de Koh-I-Noor Club, primair toegankelijk voor leden van de club en hotelgasten. Mensen van buiten kunnen ook worden toegelaten, maar er zal een strikt deurbeleid worden gehanteerd. ‘Het is niet heel groot binnen, en we willen dat het niet te plat wordt’, zegt Yip. 

De drie partners huren het complex van pandeigenaren Caransa en Heineken. ‘We kennen Caransa nog uit onze Apollo-tijd’, zegt Monaco. ‘Het pand van Apollo Vinkeveen was ook van hen.’ Voor de inrichting investeren de drie partners gezamenlijk zo’n €6 miljoen. 

The Diamond Amsterdam opent in fases. Als eerste, in december 2023, het grand café, het steakhouse en de table d’hôte. In de eerste maanden van 2024 volgen het hotel en de club.