Hilton Rotterdam viert 60 jaar historie

Hilton Rotterdam viert 60 jaar historie

Hilton Rotterdam opende de deuren op 30 mei 1963 en is daarmee precies 60 jaar een vertrouwd gezicht in de Rotterdamse en daarmee ook de Nederlandse hotellerie. Destijds was het een van de eerste hotels van een internationale keten in ons land.

Hilton Rotterdam bestaat precies 60 jaar. Het hotel opende in mei 1963, een jaar na Hilton Amsterdam. Dat hotel was in mei 1962 het eerste internationale hotel in Nederland. Het Rotterdamse hotel was destijds pas het vierde Hilton in Europa en Conrad Hilton zelf kwam naar de Maasstad om het hotel te openen. 

Architect Huig Maaskant ontwierp het kenmerkende gebouw, dat nog steeds moeiteloos opgaat in de skyline van de stad. Het heeft bijgedragen aan de toon die werd gezet tijdens de wederopbouw van Rotterdam. 

Het gebouw is aan de buitenkant nog steeds een weerspiegeling van de tijd waarin het werd gebouwd. In de jaren 60 werd het gezien als modern. Met een gevel van wit beton en glas, strakke lijnen, een functioneel ontwerp en verhoogde entree. In 2016 werd het gebouw een Rijksmonument.

Rotterdamse charme

Hilton Rotterdam is in de afgelopen 60 jaar aan de binnenkant regelmatig gerenoveerd om aan de eisen van de tijd te blijven voldoen. Wat nooit is veranderd, is de traditionele Rotterdamse charme die het uitstraalt. Het laat al jaren zien dat de stad een culturele en kosmopolitische hub is. Eén die zichzelf steeds opnieuw uitvindt en blijft vernieuwen.  

‘Hilton Rotterdam is trots op de afgelopen 60 jaar van uitstekende gastvrijheid en toewijding aan onze gasten en de gemeenschap’, aldus Jolijn Zeeuwen, general manager van Hilton Rotterdam. ‘We kijken ernaar uit om dit bijzondere jubileum te vieren en onze waardering te tonen aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van ons hotel. Het is een eer om deel uit te maken van de Rotterdamse gemeenschap en we kijken uit naar de komende 60 jaar van inspirerende gastervaringen.’ 

Toewijding van medewerkers 

Hilton Rotterdam heeft het succes voor een groot deel te danken aan de toewijding van de medewerkers. Dankzij lange dienstverbanden en loyaliteit is een sfeer van continuïteit en expertise ontstaan. Zij dragen al jaren uit waar het hotel voor staat: ongeëvenaarde gastvrijheid en service van wereldklasse. 

De professionals die bij Hilton Rotterdam werken, hebben als doel elke gast een memorabel verblijf bieden. Anderzijds maken de medewerkers zelf ook van alles mee. Helen Verbeek, f&b-waiter en werkzaam bij het hotel sinds 1980, vertelt over haar hoogtepunt in 43 jaar: 

‘Dit was absoluut het tiendaagse verblijf van the Rolling Stones. Wij boden hen 24 uur per dag food & beverage aan. The Rolling Stones liepen hier rond in het restaurant alsof het niks was.’ 

Culinaire ervaringen 

Het hotel staat eveneens bekend om het uitgebreide culinaire aanbod. Restaurant JAQ combineert lokale en internationale smaken. Daar of aan de bar kunnen gasten de hele dag terecht voor klassieke cocktails en shared dining.

Een aantal populaire signature dishes waar Hilton altijd al om bekend stond, zijn overgenomen door het huidige restaurant en sieren nog altijd de kaart. Denk hierbij aan Rotterdamse mosselen, de Dutch Cheese platter, Rotterdamse vissoep en Dutch Pancakes.

Ook huist sterrestaurant Joelia* van Mario Ridder in Hilton Rotterdam. 

Hilton Rotterdam: 60 jaar lokale betrokkenheid 

Met verschillende initiatieven heeft Hilton Rotterdam bijgedragen aan het welzijn en de groei van de stad. In samenwerking met lokale organisaties, liefdadigheidsinstellingen en culturele evenementen wordt steeds gekeken naar de beste manieren om de Rotterdamse gemeenschap te ondersteunen en verrijken. 

Duurzaamheid, sociale verantwoordelijkheid en het steunen van lokale goede doelen staan centraal. Dat begint allemaal met bewustwording onder het personeel. Medewerkers worden door Hilton Rotterdam gestimuleerd om maatschappelijk betrokken te blijven, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen in de regio. 

In de afgelopen 10 jaar is er in totaal ruim 4000 uur aan community vrijwilligerswerk gedaan door de medewerkers. Een bijzondere samenwerking is die met de reïntegratie-tak van het Leger des Heils in Rotterdam, die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zo snel mogelijk weer aan het werk proberen te krijgen. 

Het tegengaan van voedselverspilling pakt het hotel aan in samenwerking met Too Good To Go. Voor een vriendelijke prijs kunnen consumenten na het ontbijt of diner overgebleven eten ophalen bij Hilton Rotterdam. Andere voorbeelden zijn Stichting Jarige Job, Homerun Ronald McDonald en de hulp die geboden is bij het opvangen van Oekraïense vluchtelingen. 

Over Hilton Hotels 

Hilton heeft wereldwijd een portefeuille van 19 merken, bestaande uit 7000 hotels in 122 landen, samen goed voor 1,1 miljoen kamers. De geschiedenis van Hilton gaat meer dan 100 jaar terug en sinds 1919 heeft het bedrijf meer dan 3 miljard gasten verwelkomd.