Stijging aantal faillissementen in mei, horeca relatief hard getroffen

Stijging aantal faillissementen in mei, horeca relatief hard getroffen

Het aantal faillissementen in Nederland is in mei gestegen, ten opzichte van een maand eerder. Relatief gezien werden er het meeste faillissementen uitgesproken in de horecasector. Gekeken naar alle branches, viel het doek voor bijna driehonderd bedrijven.

Afgelopen maand sloten er 33 horecabedrijven formeel hun deuren, waar dat er in april nog 22 waren. Er is over de hele linie een stijging waar te nemen in 2023, concludeert het CBS. 'Het aantal faillissementen bleef onder het niveau van de periode voor het uitbreken van corona. Wel is het aantal faillissementen in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim de helft hoger dan in dezelfde periode van 2022', zo concludeert de dataverzamelaar.

In totaal werden er in mei 292 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard, weet het CBS. 'Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 45. Dat is 5 procent meer dan in april.'

Hoewel er dus een stijging waar te nemen is, zijn de cijfers beduidend lager ten opzichte van het crisisjaar 2013. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte toen met 911 in mei. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak.

Aantal pintransacties blijft ongeveer gelijk

Ondanks een goede start in 2023 blijven het uitdagende tijden voor de horeca. De relatief hoge inflatie zorgde eind 2022 voor een historisch laag consumentenvertrouwen. Uit de meest recente ING transactiedata blijkt dat gasten per horecabezoek in het eerste kwartaal 2023 gemiddeld zo’n 7% meer afrekenden ten opzichte van een jaar eerder.

Het aantal pintransacties in restaurants en cafés ontwikkelt zich daarentegen sinds het tweede kwartaal vorig jaar relatief vlak. Zo was het aantal pintransacties in maart en april 2023 vrijwel gelijk aan dezelfde periode een jaar eerder.