Legendarisch restaurant Le Garage in Amsterdam failliet; onduidelijk of er doorstart komt

Legendarisch restaurant Le Garage in Amsterdam failliet; onduidelijk of er doorstart komt
Le Garage in Amsterdam

Het legendarische restaurant Le Garage in Amsterdam is op 8 augustus failliet verklaard door de rechtbank in diezelfde stad. Of het etablissement, dat groot werd gemaakt door wijlen Joop Braakhekke, een doorstart maakt is onbekend.

Op de website van Le Garage wordt duidelijk dat het restaurant sinds 31 juli gesloten is wegens vakantie. Gasten kunnen pas weer een reservering maken op 2 oktober. Of de zaak opnieuw open zal gaan, blijft vooralsnog de vraag. Curator Karien van Boekel moet het dossier nog bestuderen en laat weten dat het te vroeg is om conclusies te trekken. 'Daarbij is het lastig om in de vakantieperiode iedereen te bereiken. Ik hoop snel meer inzichten te krijgen', vertelt ze aan Misset Horeca.

Het management van Le Garage was op woensdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar. Volgens rechtbankstukken stonden er 31 mensen op de loonlijst van het restaurant.

Le Garage failliet

De zaak aan de Ruysdaelstraat was sinds 1990 open. Chef en voormalig eigenaar Joop Braakhekke maakte een hotspot van het restaurant in Amsterdam-Zuid. In 2015 vierde hij dat hij 25 jaar eigenaar van zijn restaurant was en dat hij 50 jaar in het vak zat. Over Le Garage zei Braakhekke toen: ‘Ontworpen door de vermaarde architect Cees Dam werd het een theatraal spiegelpaleis dat na 25 jaar te boek staat als een instituut.’ Hij overleed een jaar later op 75-jarige leeftijd.

Le Garage en Michelin

In 2019 volgde een restyling van het restaurant. Le Garage heeft anno 2023 een vermelding in de Michelingids en schreef er onder meer over dat het een plek is om te zien en gezien te worden. ‘Het geüpdatete luxebrasseriedecor, met opvallend rood velours en spiegels in allerlei vormen, heeft een hoog showbizzgehalte. Aan de straatkant is een leuk terrasje voor een zomerse lunch. De traditionele brasseriekeuken wordt hier gepimpt met internationale invloeden.’