Restaurant Monarh* deelt tik uit in rechtbank, sluiting nog niet van de baan

Restaurant Monarh* deelt tik uit in rechtbank, sluiting nog niet van de baan
Monarh* in Tilburg

Sterrestaurant Monarh in Tilburg blijft vooralsnog in onzekerheid zitten. Hoewel de voorzieningenrechter oordeelde dat het intrekken van de vergunning een wel erg zware maatregel is, moet Monarh wachten op het definitieve besluit. 'Dit kan nog wel een half jaar duren en dat heeft veel impact', zegt advocaat Marcel Smets tegen Misset Horeca.

Al zo’n 3,5 jaar weten de eigenaar en het personeel van Monarh* in Tilburg niet waar ze aan toe zijn. Burgemeester Theo Weterings is al langere tijd van plan de vergunning in te trekken, nadat eigenaar Danny Kovacevic niet door de Bibob-procedure kwam. Dat die integriteitstoets niet werd doorstaan, had te maken met een transportonderneming van de vader van de eigenaar. Bij dat bedrijf, dat inmiddels niet meer bestaat, zouden er omissies zijn vastgesteld in de administratie.

Kovacevic vocht de voorgenomen sluiting met succes aan bij de voorzieningenrechter. Die oordeelde onder meer dat de burgemeester andere, minder zware sancties had kunnen opleggen. Maar de bodemprocedure loopt nog, waardoor Monarh vooralsnog dus in onzekerheid blijft zitten. ‘Dat kan nog wel een half jaar duren. Ondertussen blijft deze zaak maar lopen; dat heeft veel impact op mijn cliënt’, zegt advocaat Marcel Smets tegen Misset Horeca.

Sluiting restaurant Monarh in Tilburg?

Wel is de ‘voorlopige uitspraak’ goed ontvangen door Kovacevic, zegt zijn raadsman. ‘We zijn er uitermate blij mee. Maar dat het zover heeft moeten komen, steekt wel. De rechter zegt eigenlijk: gelet op de feiten en het lange tijdsverloop, had een minder zware maatregel niet misstaan. Nu is het wachten op de uitspraak van de meervoudige kamer. We hebben er vertrouwen in, maar de onzekerheid blijft boven de markt hangen.’

Een woordvoerder van de burgemeester van Tilburg laat weten dat de uitspraak onderzocht wordt, maar dat er feitelijk niet veel veranderd aan de huidige situatie. Monarh blijft in de tussentijd gewoon open. ‘De volledige rechtsprocedure zal doorlopen worden. Onze juristen zullen de zaak bepleiten in de bodemprocedure.’

Wet Bibob

De Wet Bibob heet voluit ‘Wet Bevordering Integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’. Met de Wet Bibob wil de overheid voorkomen dat een bepaalde vergunning die zij afgeeft wordt misbruikt voor criminele activiteiten. Als uit onderzoek blijkt dat de aanvrager van de vergunning niet integer zou hebben gehandeld, kan de overheid de vergunning intrekken. Restaurant 1857 ging door een misverstand rondom de Bibob-toets bijna niet open omdat de benodigde vergunning uitbleef. De eigenaar werd door een verwisseling van voorletters verward met iemand anders.