Weer sterrenrestaurant dicht vanwege slopende work-life balance

Weer sterrenrestaurant dicht vanwege slopende work-life balance

Sterrenchef Michel Roux Jr. heeft aangekondigd dat hij zijn met twee Michelinsterren bekroonde Londense restaurant Le Gavroche gaat sluiten in januari 2024. Hij wil een stap terug doen van de dagelijkse stress van het runnen van een van de bekendste restaurants van Londen.

In een verklaring op zijn website zegt Michel Roux: 'Deze beslissing is niet lichtvaardig genomen. Le Gavroche betekent zoveel, niet alleen voor mezelf en de familie Roux, maar ook voor het hele Gavroche-team en de gasten, die in de loop van zoveel jaren onze familie zijn geworden.'

'Ik heb altijd het gevoel gehad dat als Le Gavroche ooit zou sluiten, het op een hoogtepunt moet zijn. Le Gavroche blijft week in, week uit volgeboekt, maar ik weet al een poos dat ik tijd moet maken voor een betere balans tussen werk en privé, zodat ik meer tijd kan besteden aan mijn gezin en aan mijn andere zakelijke ondernemingen.'

Kweekvijver

Een aantal beroemde chef-koks begon hun carrière bij Le Gavroche, waaronder Gordon Ramsay, Marco Pierre White en Marcus Wareing. Restaurant Le Gavroche opende in 1967 in Chelsea. Het werd opgericht door de broers Albert, de vader van de huidige eigenaar, en Michel Roux Sr, die tot de eerste restaurateurs behoorden die de klassieke Franse keuken naar Londen brachten. De in Frankrijk geboren sterchef Michel Roux overleed in maart 2020 op 78-jarige leeftijd.

Albert Roux was in 1989 een van de grondleggers van hotel The Dylan in Amsterdam en jaren naamgever en culinair verantwoordelijke voor het restaurant, Café Roux. In 2007 staakte het hotel de samenwerking. In die jaren was Chris Naylor souschef onder Roux.

Pioniers

Le Gavroche was een van de eerste Britse restaurants die een Michelinster won. De eerste ster viel in 1974, en in 1977 werd het één van de vier die een tweede won. Het was ook het eerste restaurant in Groot-Brittannië dat in 1982 drie sterren kreeg. Dit was nadat het was verhuisd naar de huidige locatie aan Upper Brook Street in Mayfair.

Roux Jr. nam Le Gavroche over in 1991. Het restaurant heeft sindsdien twee Michelinsterren behouden en staat regelmatig in de world’s 50 Best Restaurants.

In januari liet het wereldberoemde restaurant Noma in Kopenhagen weten aan het einde van dit jaar te gaan sluiten. Het concept van haute cuisine met 'slopende uren en intense werkcultuur' heeft een breekpunt bereikt, zei chef-kok en eigenaar René Redzepi toen.