Onderzoek onder vijf ketens: Subway meeste vegan opties

Onderzoek onder vijf ketens: Subway meeste vegan opties
Subway Alkmaar

Op basis van onderzoek onder vijf grote in Nederland opererende fastserviceketens heeft Subway de meeste veganistische opties. ProVeg International lichtte de menu-opties van Burger King, McDonald's, KFC, Pizza Hut/Domino's en Subway door in negen landen en constateerde dat bij ons 12 procent van de hoofdgerechten van de broodjesformule plantaardig te bestellen is.

ProVeg bekeek menu’s van vijf fastserviceketens in negen landen: Nederland, België, Tsjechië, Duitsland, Polen, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Die formules zijn KFC, Burger King, McDonald’s, Subway en Pizza Hut - of Domino’s als Pizza Hut in het betreffende land niet actief is.

Hoofd- en bijgerechten, en desserts

Daarbij is gekeken naar hoofdgerechten, bijgerechten en desserts. Daarnaast werden punten toegekend voor de wijze waarop plantaardige gerechten op de menu’s worden gepresenteerd.

Nederland

In Nederland heeft Subway de meeste vegan opties, zo concludeert de onderzoeker. Bij de broodjeszaak is 12 procent van de hoofgerechten plantaardig te bestellen. Ook biedt de formule iedere woensdag de ‘Vegan Supreme’ patty op basis van quinoa en kikkererwten als ‘Sub of the Day’.

Plantaardige sauzen

‘Stel dat de Nederlandse horeca alleen de mayonaise en fritessaus zouden vervangen door plantaardige versies, dan bespaart dat volgens onze berekeningen jaarlijks al ruim 185.000 kippenlevens en 7.397 ton CO2, vergelijkbaar met de uitstoot van 25 raketvluchten naar de maan’, aldus Martine van Haperen, expert voeding en foodservice bij ProVeg Nederland. ‘En bijna niemand zou het verschil proeven.’

Wel friet en salade, geen hoofdgerechten

Van de 43 geanalyseerde menu’s hadden 22 ten minste één plantaardige optie. Van Haperen daarover: ‘Veel fastfoodrestaurants hebben alleen plantaardige bijgerechten, zoals friet en salade. Plantaardige hoofdgerechten en desserts ontbreken vaak nog. Ook is er vaak geen plantaardige mayonaise en andere saus.’

Internationaal Burger King winnaar

Achter Subway volgen Burger King, Domino’s, KFC en McDonald’s. Op basis van de resultaten in de negen onderzochte landen heeft Burger King de meeste plantaardige gerechten, gevolgd door Subway, McDonald’s, Pizza Hut en KFC.