Prijs van frietaardappel gedaald

Prijs van frietaardappel gedaald

Na maandenlange prijsstijgingen, zijn de noteringen van met name frietaardappelen de afgelopen weken gekelderd. Vergeleken met eind juli daalden de zogenaamde veldprijzen van veel populaire frietrassen van circa €55 naar circa €17 per 100 kilo.

De cijfers zijn afkomstig van Nieuwe Oogst en 'lijken vooral het gevolg van het achterwege blijven van vraag naar vrije aardappelen bij de verwerkende industrie'. Omdat de frietfabrieken vooralsnog voldoende aanvoer hebben van contractaardappelen, hoeven ze minder frietaardappelen bij te kopen op de vrije markt.

Door een extreem natte periode, gingen veel aardappelen 3 weken tot een maand later de grond in dan normaal. Door het natte voorjaar konden telers pas laat het land op. Aardappelen worden een jaar eerder gekweekt, en daarna gekoeld opgeslagen. Vanaf maart moeten ze vervolgens de grond in, maar door het natte weer lukte dat niet.

Aardappelen hadden daarna veel last van de droogte in juni. Omdat de situatie zorgelijk was, liepen de aardappelprijzen op de termijnmarkten vooral op in juni en juli. Toen de regenbuien daarna begonnen, zijn de planten daar erg van opgeknapt. Nu dalen de prijzen dus weer.