Eigenaren Auberge Jean & Marie vragen faillissement aan

Eigenaren Auberge Jean & Marie vragen faillissement aan

Opnieuw gaat er een Michelinrestaurant sluiten. Jan Grijspeere en Marije Bremer-Jansen van het Bib Gourmand restaurant Auberge Jean & Marie aan de Albert Cuypstraat in Amsterdam hebben het faillissement aangevraagd bij de rechtbank in Amsterdam.

Eigenaren Jan Grijspeere en Marije Bremer-Jansen zagen geen mogelijkheid meer om het tij te keren en de exploitatie van hun Franse restaurant en de, in 2020 geopende Epicerie Jean & Marie, de naastgelegen delicatessenwinkel aan de Amsterdamse Albert Cuypstraat, te continueren en hebben hun deuren definitief gesloten.

Combinatie van covid en andere factoren

‘De problemen zijn begonnen tijdens de covid-19-periode die aanving in 2020’, zegt Grijspeere. De ondernemers probeerden met de opening van delicatessenwinkel Épicerie Jean & Marie in juli 2020 het hoofd te bieden aan de lockdowns. Er werden diners voor thuis, belegde broodjes, borrelplanken en wijnen aangeboden.

‘Na de pandemie bleek het lastig om de winkel levensvatbaar te houden. Gasten konden weer volop genieten van de heropende horeca. Aansluitend kwam daarop de krapte op de arbeidsmarkt, de gestegen inkoopprijzen, energieprijzen en inflatie’ , stelt Grijspeere. ‘Deze factoren hebben ertoe geleid dat, ondanks de aanhoudende drukte - we zaten elke dag redelijk vol - we de winkel moesten sluiten. Het restaurant bleef achter de financiële feiten aanlopen. Door de krapte op de arbeidsmarkt en ziektes van mijzelf en bij het keukenpersoneel kregen we de roosters niet rond om bijvoorbeeld een extra dag te openen om zo de financiële achterstanden te compenseren.'

'Zowel Marije als ikzelf hebben al vanaf de heropening van het restaurant geen inkomen uit het restaurant gehaald. De afgelopen weken waren we in de situatie beland dat we ook ons eigen personeel niet meer konden uitbetalen. Samen met een externe adviseur hebben we nog gekeken of er een mogelijkheid was om via de WHOA het restaurant levensvatbaar te houden, maar ook dat lukt niet. Dan rest er geen andere optie dan het aanvragen van het eigen faillissement.’

Bib Gourmand en Bistronoom van 2020

Auberge Jean & Marie opende de deuren in de zomer van 2016. Michelin bekroonde het klassiek-Franse restaurant met een Bib Gourmandwaardering in de gidsuitgave van 2020. Het restaurant werd in 2020 in de Gault&Millau gids opgenomen met 14,5 punten en bovendien verkozen tot Bistronoom van het jaar. In 2017 en 2022 werd Auberge Jean & Marie verkozen tot ‘Fijnste Franse restaurant van Nederland’. Aansluitend kreeg het restaurant van Grijspeere en Bremer-Jansen een jaar geleden als allereerste restaurant buiten de Franse landsgrenzen de zeer prestigieuze titel World’s French Restaurant uit handen van de Franse ambassadeur uitgereikt.

Faillissement Auberge Jean & Marie

Op de website van de Auberge staat dat het restaurant momenteel niet in staat is om gasten te ontvangen en over de reserveringen contact zal opnemen met de gasten. ‘Alle lof voor mijn medewerkers’, zegt hij. ‘Terwijl ze niet betaald worden, belt bijvoorbeeld Fabienne in het restaurant alle reserveringen na om ze af te zeggen. Het is enorm triest om zo ons levenswerk en pensioen in rook te zien opgaan’, besluit Grijspeere.