Corona nekt Café Cliché Amsterdam: zaak Sidney Schutte failliet en per direct dicht

Corona nekt Café Cliché Amsterdam: zaak Sidney Schutte failliet en per direct dicht

Café Cliché in Amsterdam, opgezet door chefkok Sidney Schutte van Spectrum**, is na vijf jaar failliet. De schulden die zijn opgebouwd tijdens de coronacrisis hebben het restaurant de das omgedaan. De deuren van de zaak zijn direct gesloten.

Café Cliché opende in augustus 2018 de deuren aan de Middenweg in Amsterdam. Na iets meer dan vijf jaar komt er nu een einde aan het restaurant, dat nog een zusje heeft in Middelburg. Eind september werd Café Cliché Amsterdam failliet verklaard en heeft per direct de deuren gesloten. 

Sidney Schutte, chefkok van Spectrum** in het Waldorf Astoria hotel in de hoofdstad, is initiatiefnemer en het culinaire brein achter de brasserie. Hij wilde een levendig, laagdrempelig restaurant zonder poespas. Het restaurant werd een succes, en eind 2021 opent Schutte een tweede Café Cliché in Middelburg, dichtbij zijn Zeeuwse roots.

Schutte startte Café Cliché met Middelburgse jeugdvriend en compagnon Marco Doeleman, ondersteund door een private investeerder. Schutte had geen bestuursrol, hij was naast initiatiefnemer vooral het culinaire brein achter de zaak. Naast Spectrum** en Café Cliché Middelburg is Schutte betrokken als culinair adviseur bij een restaurant in Mexico en opent op 1 januari 2024 een eigen restaurant in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.

Amsterdam dicht, Middelburg open

Café Cliché Amsterdam is failliet en per direct gesloten, de vestiging in Middelburg is gewoon open. Beiden zijn ondergebracht in aparte bv's en Doeleman gaat gewoon door met Café Cliché Middelburg.

Medewerkers en gasten van de Amsterdamse vestiging zijn op de hoogte gebracht van de sluiting van het restaurant, zo meldt Café Cliché in een persbericht. Lopende reserveringen zijn geannuleerd en reserveren is via de website niet meer mogelijk. 

De zaak liep tot op het laatst goed, benadrukt een woordvoerder van Café Cliché. 'Maar het is niet genoeg om de opgebouwde schuldenlast uit de covid periode te boven te komen. De vaste lasten in combinatie met de afbetaling van de covid schulden zijn te hoog om de zaak voort te kunnen zetten.’ 

Binnen twee dagen failliet

'Het is vrij plotseling gegaan. We keken recent goed naar de boeken en de cijfers logen niet. Zelf faillissement aanvragen was de meest logische en naar medewerkers meest eerlijke manier. Dinsdag hebben we de procedure in gang gezet, donderdag is het faillissement uitgesproken.'

Bij Café Cliché Amsterdam werkten zo'n 30 mensen, staat in het faillissementsverslag. 'Deze manier, met directe sluiting en alles overlaten aan de curator, was voor ons de beste keuze. Dan kan ook alles voor de medewerkers in gang worden gezet.'

Groeiende rij failliete restaurants

Het faillissement is 29 september uitgesproken. En daarmee kan Café Cliché aansluiten in een steeds sneller groeiende en steeds langer wordende rij met restaurants die de opeenstapeling van crises niet meer aankunnen.

De combinatie van sterk gestegen kosten, te weinig personeel, gasten die door de inflatie minder besteden én de schuldenlast als erfenis van de coronacrisis is menig restaurant teveel. Hieronder een overzicht van alleen al de restaurants met een vermelding of ster van Michelin die dit jaar sloten of sluiting aankondigden. Café Cliché had overigens geen vermelding bij Michelin.