Foruminvest stampt in minder dan 1,5 jaar Ahoy-hotel uit de grond

Foruminvest stampt in minder dan 1,5 jaar Ahoy-hotel uit de grond

Vastgoedontwikkelaar Foruminvest heeft na een bouwperiode van slechts 16 maanden naast de Rotterdamse Ahoy een ibis Styles hotel met 250 kamers gerealiseerd en turnkey opgeleverd.

Foruminvest heeft het nieuwe ibis Styles Rotterdam Ahoy hotel opgeleverd aan operator HR Group. Het business- en leisure hotel met 250 kamers, gelegen naast de hoofdentree van Rotterdam Ahoy, is volledig ‘turnkey’ opgeleverd na een bouwperiode van slechts 16 maanden. 

In het openingsweekend heeft het hotel meteen op volle toeren gedraaid met een complete bezetting. Het hotel is door Foruminvest gebruiksklaar opgeleverd inclusief meubilair, keuken met toebehoren en complete ingerichte kamers. 

In samenwerking met Accor, HR Group, BOBgroep bouw & ontwikkeling, de Architekten Cie., Mulderblauw architecten en 'Forum Concept & Design' is dit stijlvolle hotel met Italiaans restaurant tot in de kleinste details ontworpen. 

Betoverde oase

Het concept wat de rode draad vormt van het hotel is ‘Enchanted Oasis' - Betoverde Oase. Dit legt Foruminvest uit als ‘een romantisch droomlandschap, op een kruispunt van weelderigheid, surrealisme en verwondering. Ibis Styles Rotterdam is een wereld vol ontdekkingen, waar gasten een leuk avontuur wacht’. 

Elk hotel van Ibis Styles kenmerkt zich door een hoogwaardig en speels design, geïnspireerd op een uniek thema, wat dient als rode draad in elke ruimte. De creatieve kracht achter het Rotterdamse concept is architectenbureau Mulderblauw. Zij zijn met hun internationale ervaring en solide reputatie, verantwoordelijk voor de visualisatie van het thema in alle interieur gerelateerde ontwerpen van het hotel. 

Duurzaam hotel 

Het hotel is zo geconstrueerd dat het ruimschoots aan alle nu geldende duurzaamheidsbepalingen voldoet. Zo is de energieprestatie coëfficiënt (EPC) 50% scherper ten opzichte van de gebruikelijke EPC-waarde, doordat vloeren, daken, gevels en beglazing een hoge isolatiewaarde hebben. Hierdoor blijft de warmte maximaal behouden in het gebouw. 

Voor verwarming en voor warm tapwater maakt het hotel gebruik van het stadsverwarmingsnet van Rotterdam. De restwarmte van de Rotterdamse industrie, die anders verloren zou gaan, wordt nu optimaal gebruikt. Ventilatie vindt plaats gebaseerd op CO2-sturing met warmteterugwinning, er wordt dus alleen geventileerd als dit echt noodzakelijk is. Naast dat alles, ligt uiteraard het gehele dakoppervlak én de technische ruimte ook nog vol met zonnepanelen. 

Hart van Zuid  

De ontwikkeling van het ibis Styles Rotterdam Ahoy hotel is samen met een Pathé bioscoop en parkeergarage een opzichzelfstaand project binnen de grootstedelijke gebiedsontwikkeling ‘Hart van Zuid’. Dit project omvat de laatste fase van deze gebiedsontwikkeling en zal het visitekaartje worden van het entreegebied van Rotterdam Ahoy. 

Recent zijn het Rotterdam Ahoy Convention Centre (RACC) en de muziek- en theaterzaal RTM stage in gebruik genomen waardoor Rotterdam Ahoy nu jaarlijks zo'n 3 miljoen bezoekers mag verwelkomen. Daarnaast komen er ook nieuwe functies rondom het vernieuwde Ahoyplein, zoals een bioscoop, hotel, restaurant en een wellnesscentrum. Dit internationale zaken- en uitgaansgebied zal de dynamiek van Rotterdam Zuid sterk vergroten. 

Zeven jaar plannen maken

De eerste plannen dateren al uit 2016, en ook toen al was een hotel met 250 kamers onderdeel van het wensenpakket. In 2020 werden vervolgens de handtekeningen gezet voor de bouw, waarna Foruminvest daar in april 2022 mee van start ging. 

Begin 2022 werd ook duidelijk dat het hotel verhuurd zou gaan worden aan de Duitse HR Group, die vervolgens een franchiseovereenkomst sloot met Accor om er een ibis Styles van te maken. De HR Group exploiteert al zo’n 80 hotels in Europa, waaronder met dit hotel erbij zes in Nederland. 

Over Foruminvest 

Foruminvest ontwikkelt en realiseert momenteel meerdere hotels in Nederland en Italië, waaronder een Holiday Inn Express in Amsterdam, en is actief opzoek naar uitbreiding van deze ontwikkelportefeuille.