Nederlandse koffiekampioenschappen komende jaren op de Horecava

Nederlandse koffiekampioenschappen komende jaren op de Horecava

De finales van de Nederlandse koffiekampioenschappen worden de komende jaren gehouden op de Horecava. Dat maken de beursorganisatie en SCA Nederland, dat de koffiewedstrijden organiseert, bekend. Inzet bij de vier kampioenschappen is, naast de nationale titel, deelname aan de wereldkampioenschappen.

De beursvloer van de Horecava is traditioneel ook een podium voor wedstrijden in allerlei horecadisciplines: van de Gouden Koksmuts tot het NK biertappen. En daar worden vanaf de komende beurseditie ook de Nederlandse koffiekampioenschappen aan toegevoegd met wedstrijden in vier disciplines: het Dutch Barista Championship, Dutch Latte Art Championship, Dutch Brewers Cup, en Dutch Cup Tasters Championship. 

Deze kampioenschappen vinden plaats in hal 12 van de RAI Amsterdam, waar de segmenten 'Koffie, thee & cacao' en 'Bakkerij & Patisserie' samenkomen. Hiermee krijgen de bezoekers van Horecava 2024 de gelegenheid om de nieuwste trends en innovaties op het gebied van koffiebereiding te ontdekken en te genieten van het vakmanschap van toegewijde barista's. 

SCA (Specialty Coffee Association) Nederland organiseert de Nederlandse koffiekampioenschappen, die de afgelopen jaren meestal werden gehouden op het Amsterdam Coffee Festival. De Nederlands kampioen van iedere wedstrijd vertegenwoordigt ons land op de verschillende wereldkampioenschappen in 2024, gehouden in Zuid-Korea, de VS en Denemarken. Dit zijn de huidige Nederlands kampioenen.

De Specialty Coffee Association (SCA) is een internationale non-profit, op leden gebaseerde organisatie die duizenden koffieprofessionals, van boer tot barista van over de hele wereld representeert. SCA Nederland houdt op Horecava de landelijke finales in deze vier wedstrijden: 

Dutch Barista Championship 

Vier identieke espresso’s, vier identieke melkdranken en vier signature drinks. Verpakt in een strakke presentatie van 15 minuten tegenover een internationale jury. Deelnemende barista's kiezen zelf hun koffie en melk en kunnen met hun dranken en presentatie laten zien wat zij kunnen en waar ze voor staan. De winnaar mag zich Dutch Barista Champion noemen en gaat in mei naar de World Barista Championships in Zuid-Korea. 

Dutch Latte Art Championship 

In 10 minuten een getrainde jury omverblazen met een bijzondere latte art creatie. Een deelnemer schenkt zes dranken: twee sets identieke free pour latte’s en een set identieke designer latte’s (hier mogen ze bijvoorbeeld ook ‘edgen’ en kleurstof gebruiken). De jury beoordeelt onder andere of de latte art identiek is, creatief is, technisch goed uitgevoerd en kijkt daarnaast naar de algehele performance. De winnaar is Dutch Latte Art Champion en mag in juni naar het World Latte Art Championship in Denemarken. 

Dutch Brewers Cup 

Hier gaat het om het maken van de ultieme filterkoffie. Deze wedstrijd bestaat uit twee rondes: een compulsory ronde en een open ronde. In de compulsory ronde krijgt de deelnemer een onbekende koffie, kort voor de wedstrijd begint. Het is aan de barista om deze koffie optimaal te zetten, met een zelfgekozen zetmethode. De best scorende barista's gaan naar de finale, wat de open ronde is. Hier mogen ze helemaal losgaan wat betreft de koffie en presentatie. Voor de uiteindelijke uitslag telt ook de score uit de verplichte ronde mee. De winnaar van de finale van de Dutch Brewers Cup mag naar de World Brewers Cup, in april in Chicago. 

Dutch Cup Tasters Championship 

De meest spectaculaire en ‘publieksvriendelijke’ wedstrijd, waarin snelheid, scherpe zintuigen en een ongekende focus vereist zijn. Deelnemers staan met vier tegelijk op het podium, waarbij elke deelnemer 8 keer drie koppen koffie voor zich heeft. Van elke triangle zijn twee koffies identiek en één is anders. Het doel is om per set van drie het afwijkende kopje eruit te halen. Degene die de meeste kopjes correct identificeert – of het snels, in geval van gelijke score – wint. 

Waar de andere drie wedstrijden een finale betreffen, waarvoor in oktober voorrondes zijn gehouden, is de finale van het cup tasten een open wedstrijd. Aan de start staan 32 deelnemers, waarvan de acht besten/snelsten doorgaan naar twee halve finales. De vier besten daarvan staan in de finale. De winnaar, Dutch Cup Tasting Champion, gaat ook in april naar Chicago voor het World Cup Tasting Championship. 

Samen bouwen aan een duurzame koffietoekomst 

Horecava en SCA Nederland geloven in de essentiële rol van kwalitatieve koffie binnen de hospitality branche. ‘Daarom willen wij, samen met onze partners, speciality coffee naar een hoger niveau tillen', zegt beursmanager Horecava Florentine Rijkmans. ‘Gezamenlijk kunnen we de kwaliteit van koffie binnen de branche verhogen, de impact van SCA vergroten en de koffie-industrie laten floreren.’ 

De Koffie Kampioenschappen tijdens Horecava 2024 worden volgens Rijkmans dé plek om elkaar te ontmoeten en gezamenlijk te werken aan een geweldige koffie-ervaring voor alle partijen. ‘We streven naar een duurzame toekomst met eerlijke prijzen voor boeren en willen zoveel mogelijk professionals inspireren met behulp van deze kampioenschappen.’