Dit is dé Gault&Millau Chef van het Jaar 2024

Dit is dé Gault&Millau Chef van het Jaar 2024
Emile van der Staak

Emile van der Staak, chef van De Nieuwe Winkel in Nijmegen, is door Gault&Millau uitgeroepen tot Chef van het Jaar 2024. Hij kreeg de onderscheiding in een bomvol TivoliVredenburg in Utrecht.

Emile van der Staak, chef van het jaar bij Gault&Millau

De kersverse Chef van het Jaar 2024 wordt geroemd door Gault&Millau: 'Emile van der Staak is een chef met een missie, een chef die groter is dan zijn restaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen. Hij gebruikt zijn keuken graag als een activistisch statement, kookt volledig plantaardig en voert helemaal zijn eigen koers', zo wordt de winnaar van de belangrijkste award omschreven door Gault&Millau. De Nieuwe Winkel heeft ook twee Michelinsterren en werd twee keer op rij uitgeroepen tot beste groenterestaurant ter wereld.

‘Ik ben niet de Messias, je hoeft mij het kruis niet geven om er mee te lopen. Maar ik vind het zelf wel bijzonder eervol’, zei Van der Staak op het podium. Hij dankte zijn team. ‘Ik ben niet in een ketel met toverdrank gevallen. We hebben een team van toptalenten. En nog een dikke tip: als je met meer planten kookt, zijn je inkoopkosten een stuk lager. Dan kun je meer goede mensen aannemen.’

Botanische keuken

Van der Staak begon in 2011 met zijn zaak, in een veel kleiner pand in de Hertogstraat. In eerste instantie had hij moeite om de zaak vol te koken, maar door positieve media-aandacht kon hij het momentum pakken, om het niet meer los te laten. Hij dóet de dingen ook anders: in zijn eigen voedselbos ligt de oorsprong en de basis van zijn botanische keuken. De aandacht van de culinaire gidsen volgde als vanzelf. Bij Gault&Millau volgt hij Jan Sobecki op van Tribeca in Heeze.

In een eerder interview met Misset Horeca vertelde Van der Staak al dat er veranderingen op komst waren in de top van de gastronomie.

Chef van het Jaar 2024

Chef van het Jaar 2024 Emile van der Staak is één van de winnaars van de prestigieuze Gault&Millau Awards 2024 die op zijn 5 februari 2024 zijn bekendgemaakt in Tivoli Vredenburg. Onder het toeziend oog van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën als ‘Chef van het Jaar 2024’, ‘Jonge Chef van het Jaar 2024’ en ‘Gastheer van het Jaar 2024’. Tijdens het evenement is ook de nieuwe Gault&Millau gids gelanceerd. De gids bevat beoordelingen van restaurants (door middel van symbolische koksmutsen) en kent een beoordeling toe van punten op een schaal van 20.

Bart Hoffman

Bart Hoffman

Senior redacteur Misset Horeca