Nederlands team wint zilveren medailles op Culinary Olympics met deze kunststukjes

Nederlands team wint zilveren medailles op Culinary Olympics met deze kunststukjes
Hoofdgerecht. Foto-credits: Charlotte Mauritz, Annoncé Management

Het Nederlands Culinair Team heeft tijdens de Culinary Olympics (IKA) in Stuttgart twee zilveren medailles in de wacht gesleept. De jury was erg enthousiast over het Nederlands Team, de manier van samenwerken en de smaken op het bord.

De Culinary Olympics vindt iedere 4 jaar plaats onder de vleugels van de internationale chefsvereniging World Chefs, waar het Gastronomisch Gilde de Nederlandse afvaardiging van is. Het Nederlands Team ging de strijd aan met 23 nationale teams vanuit de hele wereld in twee wedstrijdonderdelen: de Chefs Table en Hot Kitchen.

Culinary Olympics: Chefs Table

Fingerfoods. Foto-credits: Charlotte Mauritz, Annoncé Management
Fingerfoods. Foto-credits: Charlotte Mauritz, Annoncé Management

Op zaterdag 3 februari stond het onderdeel Chefs Table op het programma, een vijfgangenmenu voor 12 gasten. Het thema voor de Chefs Table was de vier elementen. Deze elementen verwerkte het team in alle gerechten die geserveerd werden aan de gasten. De presentaties leverden een zilveren medaille op.

Culinary Olympics: Hot Kitchen

Op maandag 5 februari was het onderdeel Hot Kitchen aan de beurt, een driegangenmenu voor 110 gasten. Het Nederlands team serveerde een uitgebalanceerd menu met tarbot als voorgerecht, diverse bereidingen van kalf en een typisch Nederlands dessert met stoofperen en chocolade.

De jury vond de bereidingen van kalf een grote hit en beloonde het team met een zilveren medaille. Ook de tafelgasten waren lyrisch over het Nederlandse menu.

Teammanagers Bert van Manen en Waldrik Kremer (tevens internationaal jurylid) zijn tevreden met de resultaten. 'De afgelopen maanden hebben we nog flink getraind met het team om de gerechten naar het hoogste niveau te tillen. Dit heeft zijn vruchten afgeworpen. De sfeer in het team is goed en dat zie je terug in de resultaten”.

Teamchefs Dennis van den Beld en Alfred van Dijk zijn uiterst tevreden met het resultaat. 'IKA is maar één keer in de 4 jaar, het is iedere keer toch weer afwachten hoe de omstandigheden zijn en hoe de jury erin staat.'

Training

Nederlands Culinair Team. Foto-credits: Charlotte Mauritz, Annoncé Management
Nederlands Culinair Team. Foto-credits: Charlotte Mauritz, Annoncé Management

'We hebben het afgelopen jaar diverse malen de wedstrijdonderdelen getraind maar als je hier staat, draait de wereld toch vaak anders. Machines werken anders, de temperatuur van de ruimte is anders en niet te vergeten het vele publiek dat naar de kokende teams staat de kijken. Weliswaar achter plexiglas, maar het is toch heel anders dan in je eigen keuken. Maar al met al mogen we ontzettend trots zijn op de medailles die we gehaald hebben.'

Het Nederlands Culinair Team bestaat uit:

 • Alfred van Dijk (Het Oude Dykhuys)
 • Dennis van den Beld (Landgoed het Roode Koper)
 • Tom Lamers (Het Koetshuis*)
 • Davy Roord (Dorset)
 • Sebastiaan Pals (Landgoed de Uitkijk)
 • Quint van den Esschert (Quint Patisserie)
 • Marco van den Wijngaard (’t Amsterdammertje)
 • Jeroen Goossens (Dutch Pastry)
 • Ruben van Zanten (’t Havenmantsje)
 • Bert van Manen
 • Waldrik Kremer (Sogno Catering)

De volgende internationale wedstrijd voor het Nederlands Team vindt plaats in 2026 in Luxemburg.