VCHO luidt noodklok om toekomst Aziatische horeca veilig te stellen 

VCHO luidt noodklok om toekomst Aziatische horeca veilig te stellen 

Al ruim 100 jaar kunnen Nederlanders genieten van Aziatische eten. Het eerste Chinese restaurant werd in de jaren '20 van de vorige eeuw geopend in Rotterdam en inmiddels is de Chinees-Indische restaurantcultuur in 2020 zelfs toegevoegd aan de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. In de loop der jaren zijn er ook andere Aziatische keukens bij gekomen, zoals Thais, Indiaas, Japans en Koreaans.

Wat alle goede Aziatische restaurants gemeen hebben, is dat er echte koks uit Azië in de keuken staan. Zij zorgen ervoor dat de gasten in het restaurant kunnen genieten van authentieke Aziatische gerechten en smaken. Het bereiden van deze gerechten vereist speciale culinaire kennis en met name ook een bepaald gevoel dat je ontwikkelt doordat je ermee opgroeit.

De overheid onderkende tot voor kort deze specifieke eisen, waardoor het mogelijk was om specialiteitenkoks uit Azië te laten komen. Per 1 juli 2024 heeft de overheid besloten deze specifieke functie-eisen af te schaffen. Dit houdt in dat de overheid van mening is dat iedere kok in Europa binnen 3 tot 6 maanden opgeleid kan worden tot Aziatische specialiteitenkok. Aziatische restaurants moeten vanaf dan koks aannemen die voldoen aan de algemene kwalificaties die ook gelden voor andere keukens zoals Frans of Italiaans. 

Kokstekort

Deze ontwikkeling is zorgelijk en zal op termijn leiden tot een groot tekort aan Aziatische koks, waardoor veel restaurants hun deuren zullen moeten sluiten. De toekomst van de Aziatische horeca in Nederland is in gevaar en daarom is de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) samen met AKB Actiegroep, Thai Restaurant Association (T.R.A.) en South Asian Cuisine Association (SACA) een petitie gestart om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Deze handtekening zullen worden overhandigd aan de voorzitter van de Tweede Kamer met het verzoek om het afschaffen van de functie-specifieke eisen terug te draaien.

De gezamenlijke belangenorganisaties van de Aziatische restaurants roepen iedereen op de petitie (https://welaziatischekoks.petities.nl/) te tekenen om zo de toekomst van de Aziatische horeca veilig te stellen. 

VCHO

Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) is de grootste brancheorganisatie voor Chinese-Aziatische horecaondernemers in Nederland. Het doel is om de specifieke belangen van de Chinese-Aziatische horecaondernemers optimaal te behartigen door lobby, samenwerking, voorlichting en financiële ledenvoordelen.

Bekijk deze collectie

Nieuwe medewerker

In de huidige arbeidsmarkt zijn horecaondernemers veel tijd kwijt aan het werven en aannemen van nieuwe medewerkers. Het is immers lastig om geschikte medewerkers te vinden. In deze collectie staan tips & tricks voor ondernemers om hier zo goed mogelijk mee aan de slag te gaan. Ook delen horecaondernemers hun praktijkvoorbeelden.