Horeca krijgt concrete hulp bij verduurzamen menukaart

Horeca krijgt concrete hulp bij verduurzamen menukaart

De gemeente Groningen en Greendish gaan zes lokale horecabedrijven ondersteunen bij het verduurzamen van hun menukaart. Na een grondige meting kunnen deze ondernemers structureel aan de slag met het tegengaan van voedselverspilling, om zo ook hun winstmarges te vergroten.

Winstmarges vergroten

Het Concerthuis, Het Oude Politiebureau, Everts Party Catering, Dennis Cooking Place, News Café en de Prael Brouwerij werken mee aan het project, dat vooralsnog een aantal maanden loopt.

‘In april is gestart met metingen en adviesgesprekken over voedselverspilling, lokaal en seizoensgebonden inkopen en minder dierlijke producten op de menukaart zetten. De ondernemers kregen tips en tools om hun voedselaanbod duurzamer en gezonder te maken en tegelijkertijd hun winstmarges te vergroten’, maakt de gemeente Groningen duidelijk.

Portiegroottes verkleinen

‘Zo gaat Everts Partycatering aan de slag met het verminderen van de voedselverspilling door de portiegrootte te verkleinen en de restverwerking anders aan te pakken. Andere ondernemers kopen in bij lokale leveranciers. Bij Het Oude Politiebureau zetten ze minder dierlijke producten op de menukaart en helpen ze de consument om duurzamere en gezondere gerechten te kiezen.’

Milieuwinst

Begin juni herhaalt Greendish de metingen om in kaart te brengen hoeveel milieuwinst de horecaondernemers hebben behaald door minder CO2-uitstoot, watergebruik en landgebruik. Deze resultaten worden gepresenteerd bij het event New Energy Forum op 20 juni 2024.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.