Drie op de vijf horecamedewerkers overweegt ontslag te nemen

Drie op de vijf horecamedewerkers overweegt ontslag te nemen

Verontrustende uitkomsten in een onderzoek van Quinyx: 60 procent van de horecamedewerkers denkt na over het opzeggen van hun huidige baan. Volgens de voorloper in AI-gestuurde software voor personeelsbeheer, is het percentage ruim verdrievoudigd ten opzichte van vorig jaar.

Internationaal onderzoek

Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd in april 2024. Een jaar eerder bleek uit soortgelijke research dat 18 procent van de horecamedewerkers met de gedachte speelde hun baan op te zeggen.

Voor het onderzoek zijn 1.574 eerstelijnsmedewerkers ondervraagd, waaronder 317 horecamedewerkers. De enquête is onderdeel van een groter internationaal onderzoek door Quinyx. In totaal zijn 12.500 medewerkers in verschillende sectoren (horeca, retail en logistiek) ondervraagd in acht landen.

Top 3 redenen

De top drie redenen voor een baanwissel in de horeca: wens voor een hoger salaris (47%), het gevoel dat hun werkgever hun werk niet waardeert (30%) en geen doorgroeimogelijkheden (29%). In de leeftijdsgroep 18 – 24 jaar overweegt 64% van de horecamedewerkers een carrièreswitch, tegenover 33% in de leeftijdsgroep 54+.

Redenen voor baanwissel onder horecamedewerkers:

  • Een hoger salaris (49%)
  • Het gevoel van onderwaardering door de werkgever (30%)
  • Geen doorgroeimogelijkheden (29%)
  • Werkomgeving niet prettig vinden (10%)
  • Het gevoel van stress op het werk (10%).

Dringend actie nodig

‘De horecabranche moet dringend actie ondernemen om de waardering en de werkvoorwaarden van hun personeel te verbeteren’, stelt Quinyx-CEO Erik Fjellborg. ‘Het bieden van flexibele werktijden en betere carrièremogelijkheden kan bovendien helpen het personeelsverloop onder horecamedewerkers te verminderen en de betrokkenheid te verhogen.’

De uitspraken van Fjellborg baseert hij op de uitkomsten van ‘zijn’ onderzoek. Bijvoorbeeld het feit dat 62 procent aangeeft dat hun inzet vergroot zou worden bij een hoger salaris. Voor 22 procent geldt dit als er betere doorgroeimogelijkheden zouden zijn. Daarnaast vergroten een flexibeler werkrooster (19%) en een minder stressvolle werkomgeving (23%) de betrokkenheid op het werk.

Bekijk deze collectie

Medewerker uit dienst

Conflictsituaties op de werkvloer moeten natuurlijk zo snel en goed mogelijk opgelost worden. Horecaondernemers krijgen in deze collectie oplossingen voor problemen als het gaat om fraude en diefstal, seksuele intimidatie, persoonlijke problemen van medewerkers en drugs en alcohol, en uitdiensttreding en ontslag.