KHN doet oproep aan kabinet: verhoog lage tarief voor logies niet

KHN doet oproep aan kabinet: verhoog lage tarief voor logies niet
Marijke Vuik (fotobron: Guus Schoonewille)

KHN doet een oproep aan het nieuw te vormen kabinet om het btw-tarief voor logies én cultuur níet te verhogen. Er liggen plannen om hotelovernachtingen extra te belasten, waardoor de btw stijgt van 9 naar 21 procent.

'Nieuwe klap voor de sector'

‘Wij vinden dit een heel slecht idee’, zegt KHN op de eigen website. ‘Een verhoging van het btw-tarief zal de sector een nieuwe klap toebrengen die deze niet kan dragen. Daarnaast treft deze maatregel iedereen in de portemonnee en vrezen we dat hotelbezoek en uitgaan straks alleen nog te betalen is voor rijke mensen.’

De btw-verhoging op logies heeft niet alleen gevolgen voor de hotellerie en de binnenlandse toerist, vreest KHN. Daarbij zouden ondernemers in de grensregio’s extra worden geraakt. Overigens wordt er door het nieuwe kabinet wel lastenverlichting beloofd voor ondernemers.

Nederland minder aantrekkelijke vakantiebestemming

‘De btw-tarieven in omringende landen liggen aanzienlijk lager: in Duitsland 7%, België 6% en Luxemburg 3%. Een btw-verhoging zal dan ook de concurrentiepositie van de Nederlandse hotelsector in het buitenland schaden. Ons land wordt een minder aantrekkelijke vakantiebestemming. Dit zal ook gevolgen hebben voor andere sectoren waar internationale hotelgasten hun geld uitgeven, zoals restaurants en cafés, vervoer, luchtvaart, cultuur, musea, retail en meer.’

KHN heeft inmiddels Kamerleden aangeschreven en zal vermoedelijk door te lobbyen een streep door de plannen willen krijgen. In het hoofdlijnenakkoord wordt ook duidelijk dat de cultuursector extra belast gaat worden. KHN vreest dat dat voornemen ook een negatieve impact gaat hebben op de nachthoreca in Nederland.

Cultuur en de horeca

‘De nightlife-sector en de evenementen- en festivalorganisatoren zien op dit moment de bezoekersaantallen en consumpties al teruglopen. Als door de voorgenomen btw-verhoging de entreeprijzen ook nog eens flink omhooggaan, heeft dat desastreuze gevolgen voor het uitgaansleven', maakt KHN duidelijk.

'Terwijl deze sector bij uitstek een veilige plek creëert voor bezoekers om te ontspannen, elkaar te ontmoeten en te genieten van goede muziek. Dit zijn belangrijke factoren voor het welbevinden van mensen, die te vaak worden onderschat. De voorgenomen maatregel maakt uitgaan en ontmoeting voor een steeds grotere groep mensen onbereikbaar’, aldus KHN.