Booking.com waarschuwt voor tsunami aan internetoplichting door AI

Booking.com waarschuwt voor tsunami aan internetoplichting door AI

Booking.com luidt de noodklok over de gevaren van artificiële intelligentie (AI). Volgens de boekingssite veroorzaakt AI een tsunami aan reisfraude. Alleen al het afgelopen anderhalf jaar zien zij een stijging tot 900 procent van het aantal gevallen van oplichting, aldus chief information officer van Booking.com, Marnie Wilking.

Schuld van AI

Tegen de BBC vertelt Wilking dat sinds de komst van AI-tools als  ChatGPT er een opvallende toename is van het aantal phishing-zaken (het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met bijvoorbeeld hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer red.).  

‘Sinds de opkomst van de e-mail hebben we al last van phishing’, aldus de beveiligingsdirecteur. ‘Maar sinds de lancering van ChatGPT is het pas echt gegroeid. De daders gebruiken AI om aanvallen uit te voeren die e-mails veel beter nabootsen dan alles wat we tot ervoor hadden gezien.’ Was het voorheen – door bijvoorbeeld slecht taalgebruik – makkelijk om een nepmailtje te herkennen. Tegenwoordig zijn dergelijke berichten met behulp van AI in foutloos Nederlands opgesteld.

Valse mailtjes

‘Dankzij’ AI kunnen internetfraudeurs nóg makkelijker en betere nepberichten opstellen waardoor argeloze klanten beter worden misleid. Bijkomend nadeel is dat de valse mailtjes ook lastiger traceerbaar zijn, constateert Booking die derhalve de noodklok luidt. De boekingssite waarschuwt klanten niet zomaar op linkjes te klikken en extra alert te zijn. Het gebruik van een tweefactorauthenticatie is volgens het bedrijf een slimme manier om phishing tegen te gaan.

Volgens Wilking zet Booking.com alles op alles om fraudeurs een halt toe te roepen. Onder meer door met behulp van AI nepberichten te blokkeren.

Bekijk deze collectie

Digitalisering

Ook in de horeca heeft digitalisering een revolutie ontketend. Technologische innovaties zoals AI, automatisering, robotisering en geavanceerde reserveringssystemen spelen een centrale rol spelen. In deze collectie artikelen over nieuwe technologie.