Johannes van Damprijs 2014 voor Harold McGee

Johannes van Damprijs 2014 voor Harold McGee

De Amerikaanse auteur Harold McGee ontvangt op 17 januari 2014 de Johannes van Damprijs 2014. Dat is op 29 november 2013 bekendgemaakt. De onderscheiding wordt uitgereikt tijdens het Gala van het Kookboek in Amsterdam.

Harold McGee is een internationaal toonaangevend auteur van culinaire boeken en artikelen. Hij schrijft onder meer in Nature en The New York Times. McGee staat bekend als succesvol auteur van boeken over food chemistry. In 1984  publiceerde hij On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen. (Over eten en koken. Wetenschap en cultuur in de Keuken). Er volgden nog meer boeken over food chemistry. Nederlandse vertalingen verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam.

Juryvoorzitter Johannes van Dam

De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor een auteur die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de verspreiding van de kennis van de gastronomie. In 2013 won Claudia Roden de Johannes van Damprijs. Naamgever is culinair publicist Johannes van Dam die in september van dit jaar overleed. Tot die tijd was hij voorzitter van de jury. Hij heeft nog mee kunnen bepalen wie de ereprijs in 2014 zou winnen. Daarnaast bestaat de jury uit:  prof. dr. ir. Louise O. Fresco (Universiteit van Amsterdam), Wil Demandt (chef Restaurant Bordewijk in Amsterdam), Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur CPNB) en Garrelt Verhoeven (hoofdconservator Bijzondere Collecties).

Joop Witteveenprijs

Tegelijk met de uitreiking op 17 januari vindt eveneens het Amsterdam Symposium on the History of Food plaats. Naast de Johannes van Damprijs vindt de uitreiking van de Joop Witteveenprijs plaats. Dit is een onderscheiding voor het beste historische onderzoek op het gebied van de eetcultuur in Nederland en Vlaanderen.
Inschrijven voor het Symposium en Gala kan nog tot 31 december, het aantal nog beschikbare plaatsen is beperkt.