Michelin: sterrennieuws 2015

Michelin: sterrennieuws 2015

Maandag 17 november presenteerde Michelin haar nieuwe gids voor 2015 in Maastricht. Drie restaurants - De Lindehof, Librije's Zusje en 't Nonnetje ...

Michelin sprak maandag 17 november haar culinair oordeel over Nederland uit. Ons land telt vanaf vandaag 100 restaurants met een of meerdere sterren. Michael Ellis maakte op het podium van het Theater aan het Vrijthof drie nieuwe namen bekend van tweesterrenrestaurants: Librije's Zusje in Amsterdam, 't Nonnetje in Harderwijk en De Lindehof in Nuenen. Over 't Nonnetje schrijft de gids: 'Een stap vooruit. Het samenspel van smaken, kleuren en texturen is er fantastisch. De chef levert generositeit met finesse.' De Lindehof heeft volgens Michelin 'een eigenzinnige keuken. De keuken heeft pit en verleidt met zijn intense smaken. Een heerlijke exotische ervaring die een tweede ster verdient.'

Librije
Tweesterrenrestaurant Librije's Zusje in Zwolle stopt eind dit jaar. Dit restaurant is derhalve niet meer opgenomen in de gids voor 2015. Michelin geeft de nieuwe locatie van het Zusje, het Waldorf Astoria in Amsterdam, direct twee sterren. 'Het behoudt zijn twee sterren dankzij een keuken die elegant en verrassend is,' meldt Michelin.

De Librije van Jonnie en Therese Boer behoudt drie sterren ondanks de aangekondigde verhuizing van het restaurant naar het hotel van het echtpaar. De Zwethheul raakt haar twee sterren kwijt. Ook Mario Ridder kondigde eerder aan zijn restaurant te verhuizen naar Rotterdam. Daar gaat hij verder onder de nieuwe naam Joelia in het Hilton Hotel. Voor2015 voor hem geen vermelding in de gids.

De Leuf
De Leuf in Ubachsberg raakt een ster kwijt en gaat van twee naar een. Patron-cuisinier Paul van de Bunt overleed in april van dit jaar onverwacht op 61-jarige leeftijd. Bas van Kranen, de rechterhand van Van de Bunt, heeft nu de culinaire leiding. Hij wordt ondersteund door Robin van de Bunt, de zoon van eigenaresse Sandra van de Bunt.

Bridges
Restaurant Bridges behoudt haar ster. Het restaurant in Amsterdam kreeg te maken met een chefswissel. In het restaurant in hotel The Grand dat vorig jaar zijn eerste ster kreeg, staat niet meer Joris Bijdendijk achter de kachel, maar Bobby Rust. Bijdendijk vertrok naar het Rijksmuseum en gaf het stokje door aan de voormalige chef van Ron Gastrobar.

Echoput

De Echoput raakt haar sterk kwijt. Ook deze zaak in Hoog Soeren zag chef Leendert Scholtus vertrekken. Scholtes begon zijn eigen restaurant, de Goudplevier in Peize. Zijn rol bij De Echoput is overgenomen door Peter Paul van den Breemen.

Gesloten/failliet
Restaurants die niet meer zijn opgenomen in de gids zijn: Hermitage in Rijsoord, Le Marron in Malden, Lakes in Hilversum (eind 2013 failliet gegaan), Savelberg in Voorburg, De Wanne in Ootmarsum en Restaurant de Molen in Kaatsheuvel. Zij sloten allen hun deuren in 2014.

Honderd sterzaken

In de nieuwe gids staan in totaal 1217 adressen waaronder 552 hotels en 665 restaurants waarvan er 100 een ster hebben. Deze honderd zijn onderverdeeld: 79 restaurants met 1 ster, 19 restaurants met 2 sterren en twee restaurants met 3 sterren. De Michelingids Nederland 2015 is te koop vanaf 20 november voor 21,95.

> Bekijk hier het totale Michelinsterrenoverzicht 2015

> Bekijk hier de nieuwe Michelinsterren 2015

> Bekijk hier de vervallen Michelinsterren 2015

attachment-001_1416223909834.pdf

Download